Verkeer
Stuur appje
Zoek

Infoavond over windplan Woolde goed bezocht: ‘Hoge turbine levert veel meer op’

Afbeelding kaartje woolde
Zo zou het energiepark er uit kunnen komen te zien.
Beeld: 1Twente

Hoe hoog wordt de windturbine in Woolde en wat merken omwonenden van de slagschaduw? Dit soort vragen konden geïnteresseerden donderdagavond stellen tijdens een inloopavond van Pure Energie, energiecorporaties Buren Energie en Energie van Hengelo. Het plan staat nog in de kinderschoenen, want voordat de eerste schop de grond in gaat moeten alle procedures en onderzoeken doorlopen zijn. "Je moet ergens beginnen", zegt omgevingsmanager Matthijs Oppenhuizen van Pure Energie.

De avond in het Van der Valk Hotel in Hengelo werd goed bezocht. Pure Energie en energiecorporaties Buren Energie en Energie van Hengelo gaven uitleg over hun plannen voor het zogenaamde 'Energiepark Woolde'. Er werd een video getoond met hoe de windturbine met een tiphoogte van 280 meter eruit ziet vanaf verschillende afstanden in Hengelo en omgeving.

Informatie

Voor de gemiddelde Tukker is het hele proces rond de energietransitie en windenergie lastig te volgen, weet Oppenhuizen. “Dat is ook één van de redenen waarom wij deze avond organiseren."

Energiepark Woolde

Het plan voor Energiepark Woolde bestaat uit één windturbine en zes hectare aan zonnevelden. Ook wordt er een batterij-installatie gebouwd om energie op te vangen wanneer het elektriciteitsnet overbelast is en deze pas terug te leveren aan het net wanneer het iets oplevert. De helft van het project is in handen van de lokale energiecorporaties en de andere helft van Pure Energie.

Eiffeltoren

Een wiek van de turbine komt in de hoogste stand bijna net zo hoog als de Eiffeltoren. Een gigantisch ding dus, maar volgens Pure Energie levert dit formaat windturbine juist extra veel op: “Eén windturbine van dit kaliber levert vier keer zoveel energie op als de twee windturbines langs de A1 bij Deventer (tiphoogte: 135 meter) samen.” Energiepark Woolde zou volgens Pure Energie goed moeten zijn voor 38 procent van de totale duurzame energieopbrengst, die in 2030 gehaald moet worden in Hengelo.

icon_main_info_white_glyph

Zoekgebied Woolde

Het Hengelose stadsbestuur heeft twee locaties aangewezen bij het Woolde waar een windturbine mag komen. Dat is de locatie die Pure Energie op het oog heeft én een locatie bij retentiegebied Woolde. Voor de laatstgenoemde locatie heeft zich, voor zover bekend, nog geen initiatiefnemer gemeld.

Hengelose politiek verrast

Toen twee weken geleden het plan via de media met de buitenwereld werd gedeeld, waren raadsleden not amused: “Onhandig en het veroorzaakt onrust”, zei VVD-raadslid Sander Janssen tijdens de raadsvergadering van 5 juni. Duurzaamheidswethouder Claudio Bruggink erkende tijdens de raadsvergadering dat deze manier van communiceren niet de schoonheidsprijs verdient: “De inzet van het college is altijd om u niet te verrassen met dit soort zaken via de krant.”

Onderzoeken

Er lopen nog veel onderzoeken naar de mogelijke effecten van windturbines. Er wordt gekeken naar slagschaduw, geluidsoverlast en trillingen, maar ook naar eventuele verstoringen van de turbines op de radars van Thales en de radar bij vliegveld Twente.

De gemeentelijke procedures voor vergunningen worden pas gestart wanneer deze resultaten er zijn. Toch wil Pure Energie, Buren Energie en Energie van Hengelo alvast een voorzet nemen: “Je moet ergens beginnen. Dit is ons idee en wij zien echt mogelijkheden op deze plek”, zegt Oppenhuizen.

Thema avond windturbines vd valk hengelo 6 mei 2024
Lees ook
Tweehonderd mensen bij lezing van actiegroep over windturbines: ‘De regie zijn ze al lang verloren’

Tegenstanders

De komst van windturbines in Twente is niet onomstreden: actiegroepen maken zich zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico's. Een aantal instellingen en actiegroepen zijn pasgeleden een petitie gestart om te voorkomen dat er windturbines in de nabijheid van Landgoed Twickel komen. Ruim 2700 mensen hebben die petitie inmiddels ondertekend.

Omgevingsraad

Eén van de manieren om in gesprek te blijven met de omgeving is middels een zogenaamde omgevingsraad. “Dit is een informele overlegtafel voor mensen uit de omgeving, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties.”

Wie zitting neemt in de omgevingsraad hoeft het er niet mee eens te zijn. “Je blijft zo met elkaar in gesprek, maar je kunt natuurlijk niet iedereen tegemoetkomen.” Een aantal bezoekers van de inloopavond hebben zich volgens Oppenhuizen aangemeld voor de omgevingsraad.

Wanneer de windturbine er moet staan? “Als de windturbine in 2030 er staat, dan hebben we goed werk geleverd. Dit soort procedures kost gewoon veel tijd.”

Info avond windmolen woolde 1twente
De informatieavond bij Van der Valk in Hengelo werd goed bezocht.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.