Vanuit de bergen in Oostenrijk bereidt Martine Veldhuis van de Almelose roeivereniging Amycus zich voor op de Olympische Spelen. Eind juli roeit ze onder de Nederlandse vlag in de discipline Dubbel Twee. Samen met roeipartner Lisa Scheenaard doet ze een gooi naar een felbegeerde olympische plak.
“Wij zijn op hoogtestage”, vertelt roeister Martine Veldhuis hoog in de bergen van Oostenrijk. Hoogtestage is een vorm van training waarbij atleten op minimaal 1.800 meter hoogte slapen en op zeeniveau trainen. Het lichaam kan hierdoor inspanningen makkelijker verwerken.
In het oostelijk gelegen Vaires-sur-Marne in Parijs gaat Veldhuis, die haar sportcarrière bij het Almelose Amycus aan de Badweg begon, de strijd met andere landen aan. “Wij hebben hier een keer eerder geroeid, toen waren er heel veel golven”, blikt de roeister terug. Veldhuis heeft ervaring met dergelijke weersomstandigheden. "In Tokio was dit ook het geval. Toen werden er golfbrekers geplaatst om de golven te minderen.”
Veldhuis hoopt in Parijs op de A-finale in de Dubbel Twee discipline op 1 augustus. “Ik probeer het nu een beetje van mij af te houden, ik leef van dag tot dag”, lacht Veldhuis in de ochtendshow van Twente FM. “Het wordt nog spannend zat. Uit de laatste wedstrijd heb wel ik veel vertrouwen getankt.”
Veldhuis weet dat er nog werk aan de winkel is: “Alles moet kloppen in Parijs. We willen tijdens de training nog een betere tijd neerzetten.” En dat doet het duo op de Halstätter See in Oostenrijk. Op 27 juli staat de Wierdense voor het eerst op de Spelen tijdens de voorrondes. De marges zijn klein, weet de roeister. “Het hele deelnemersveld ligt drie seconden van elkaar af. Een seconde kan dus bepalen of je vooraan in de A-finale zit, of achteraan in de B-finale.”
Mocht het duo er niet in slagen om de voorrondes succesvol door te komen, is er op 28 juli een herkansing om alsnog een plek te bemachtigen in de halve finale op 30 juli. “Ons doel is om de A-finale te halen”, stelt Veldhuis. Deze A-finale vindt plaats op 1 augustus en bepaalt of er een olympische plak mee naar Wierden gaat. “Je hoopt natuurlijk om met iets om je nek terug naar huis te gaan.”