Proef Eet in Enschede gaat dit jaar niet door. Het jaarlijkse evenement in de Enschedese binnenstad is te duur geworden. Het bestuur van Proef Eet, de Vereniging Horeca Stad Enschede (VHSE), gaat van het jaarlijkse gebeuren een tweejaarlijks evenement maken. Het evenement was gepland voor 6, 7 en 8 september.
Gestegen prijzen en kosten zijn de belangrijkste reden dat de horecabond voor dit jaar de stekker uit het jaarlijkse culinaire evenement moest halen. Garantstelling voor deelnemende horeca-ondernemers is te risicovol. “In het verleden stond de VHSE qua kosten garant voor de ondernemers, maar dat risico kan de bond niet dragen”, aldus voorzitter van de VHSE, Kees Riemersma.
De ‘duyten’ kunnen dit jaar dus op zak blijven. Volgend jaar hoopt de horecabond ze wel weer veelvuldig over de toonbank te zien gaan. “Niet iedere ondernemer maakt enorme winst met de Proef Eet. Dat moeten we ook in ons achterhoofd houden”, aldus Riemersma. “Mocht dit jaar het evenement letterlijk in het water vallen, dan kunnen we de kosten al niet terugverdienen.”
Lees verder onder de afbeelding.
De horeca in Enschede kampt al een tijd met hoge kosten. Dat merkt iedereen die op het terras zit, maar dat merken ook de ondernemers. Die lieten aan de horecabond weten de beslissing te steunen om het evenement dit jaar van de kalender te schrappen.
Een definitief einde van Proef Eet is voor de VSHE geen optie. "Maar we gaan het niet mooier maken dat het is: we kunnen meer met een dubbele begroting. Een groter evenement met eventueel ruimte voor meer straattheater en kraampjes. Daar hebben we alleen wel alle horecazaken in de stad voor nodig.”
Na een aantal coronajaren en personeelstekorten kon het eetevenement vorig jaar toch doorgang vinden. Toen was er een significante prijsstijging zichtbaar. Dat viel terug te vinden in de duyt, de munt waarmee bezoekers betalen tijdens het evenement. Maar de kosten voor een kraam zijn na de coronajaren moeilijk op te hoesten. “Vorig jaar hebben we het maar net gered. Dat willen we beter regelen.”
Dit jaar dus geen Proef Eet, maar wat betekent dat voor komende edities? “Die worden grootser dan dat ze normaal zijn. Alleen moeten we nu een pas op de plaats maken en financieel beter en sterker terugkomen”, aldus Kees Riemersma. “Volgend jaar is ook Enschede700. Dan gaan we knallen.”
Proef Eet wordt sinds 1985 georganiseerd in Enschede. Bezoekers kunnen met munten (Duyten) bij verschillende kraampjes van diverse Enschedese horecaondernemers hapjes en drankjes kopen. Aan het einde van Proef-Eet worden ook prijzen uitgereikt; er is een publieksprijs, een prijs voor de beste nieuwkomer en een voor de beste styling.
Een vakjury looft prijzen uit voor de beste gerechten. De nummers één, twee en drie ontvangen de gouden, zilveren en bronzen Duyt.