Tijdens de Nacht van de Vluchteling wordt geld ingezameld voor mensen op de vlucht. Wereldvredesvlam Twente maakte er een een eigen versie van. Met de sponsorwandeling werd 1250,- euro opgehaald voor een organisatie die hulp biedt aan uitgeproduceerde asielzoekers: stichting Dick Turk. De behoorlijke wandeling rond Enschede is omgedoopt tot de ‘Nacht rondom Enschede’.
Wereldvredesvlam Twente liep de route van ruim 40 kilometer met 15 deelnemers. Doel was geld inzamelen voor Enschedeërs die niet langer onder de bed-bad-broodregeling vallen. In 2023 werd die regeling afgeschaft door het kabinet, waardoor Enschede ook een streep zette door de sobere opvang. In Enschede zijn minder dan een handvol uitgeprocedeerden. Hoop is dat zij uiteindelijk opgevangen kunnen worden bij opvangplaatsen in de grote steden, maar die zijn er - door de val van het kabinet - nog niet. Stichting Dick Turk ontfermt zich nu over hen.
Wereldvredesvlam Twente liep de sponsorwandeling niet voor de Nacht van de Vluchteling, maar koos ervoor het geld te doneren aan de stichting Dick Turk. “We hebben er voor gekozen om niet met het landelijke initiatief mee te doen, maar het lokaal te houden. Het is heel specifiek, je weet waar je voor loopt. Wij zetten ons in voor vrede en vrede is een levenshouding, daar willen we graag aan bijdragen”, zegt secretaris van stichting Vredesvlam, Marianne Blom.
Landelijk deden 7000 mensen mee aan de vijftiende editie van de Nacht van de Vluchteling. Deelnemers liepen een route van 10, 20 of 40 kilometer op verschillende plekken in Nederland om zo op een positieve manier aandacht te vragen voor humanitaire crises in de wereld en geld in te zamelen voor noodhulp aan mensen op de vlucht. Met behulp van sponsoren werd een recordbedrag van 1,6 miljoen euro opgehaald.
De groep wandelde van zaterdagavond 18:00 uur tot zondagmorgen 05:45 uur. Niet iedereen liep de volledige 40 kilometer, vertelt Blom. “Het is een estafette. Sommigen lopen de hele route, anderen een gedeelte. Bedoeling is om de vredesvlam om de stad heen te wandelen. Dat doen we elk jaar op 21 december, de kortste dag van het jaar."
Lees verder onder de afbeelding.
Speciaal voor de vijftiende editie van de Nacht van de Vluchteling liep de groep ook op 15 juni een ronde langs de groene rand van Enschede. “Het was heel mooi en heel zwaar”, aldus Blom. Deelnemers konden konden bij rustpunten Servicecentrum Oost, Kinderboerij Noord en Landgoed Algoed in Twekkelo even bijkomen, om vervolgens met frisse moed door te wandelen.
Annelies Futselaar, voorzitter van stichting Dick Turk, is blij met het initiatief van Vredesvlam Twente. “De stichting is vorig jaar opgericht, na het overlijden van Dick Turk. Hij heeft een halve eeuw heel veel vluchtelingen in Enschede geholpen en is ook bekend onder veel vluchtelingen in Enschede.”
Dick Turk overleed kort na de afschaffing van de bed-bad-broodregeling. Die afschaffing betekent nogal wat. “Er is geen hulp meer voor mensen zonder verblijfsstatus. Sommigen wonen al dertig jaar in Enschede, maar krijgen geen structurele woning. Ze mogen meestal niet werken, sommigen doen wel vrijwilligerswerk. Het is voor hen wachten en wachten en wachten”, vertelt Futselaar
Lees verder onder de afbeelding.
Nu de geldkraan is dichtgedraaid door de gemeente, begeleidt stichting Dick Turk drie mensen en voorziet hen onder meer van leefgeld. Zij krijgen 60 euro per week. Het opgehaalde bedrag door Vredesvlam Twente helpt daarbij. “We zijn niet zo goed als Dick, alles is nieuw voor ons en we moeten ervaring opdoen, maar we doen ons uiterste best om de mensen die hulp nodig hebben te helpen.”
Het team van Vredesvlam Twente heeft met de 'Nacht rondom Enschede' 1250 euro opgehaald voor stichting Dick Turk. Doneren kan nog steeds via de website.