Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raadsfracties willen dat Hengelose belangen worden meegewogen bij plannen Defensie vliegveld Twente

Vliegbasis twenthe hek kant hengelo startbaan
Defensie wil onderzoeken of vliegveld Twente gebruikt kan worden als extra oefenlocatie voor straaljagers.
Beeld: 1Twente

Een aantal Hengelose raadsfracties reageert verdeeld op de interesse van Defensie in vliegveld Twente, maar ze zijn het er allemaal over eens dat de belangen van Hengelo goed moeten worden meegewogen bij een eventueel besluit hierover. De communicatie vanuit Defensie en de provincie lieten volgens de gevraagde fracties te wensen over, met door een avond te organiseren in Zwolle in plaats van in Twente: “Wij hebben als raadsleden ook helemaal geen uitnodiging gehad”, zegt PvdA-fractievoorzitter Vincent ten Voorde.

Defensie ziet een rol weggelegd voor vliegveld Twente als een extra oefenlocatie voor straaljagers en een plek voor vrachtdrones. Over het algemeen ziet een deel van de gevraagde fracties dat het niet verkeerd is dat er een bijdrage wordt geleverd aan vrede en veiligheid, maar ze willen wel dat de Hengelose belangen goed worden meegewogen. De slechte communicatie roept vragen op bij de fracties. PvdA-fractievoorzitter Vincent ten Voorde stelde eerder al schriftelijke vragen aan het college.

'Een verrassing'

Voor Ten Voorde kwam het als een verrassing: “Een partijgenoot heeft ons gewezen op deze informatiebijeenkomst en gevraagd of wij wel wisten wat hier besproken werd.” Bij de informatieavond in Zwolle was niemand van het college van burgemeester en wethouders aanwezig. “Het is wel gek dat er in Zwolle wordt gesproken over plannen die zich voornamelijk richten op Twente.”

Defensie

De Hengelose PvdA-fractie vindt het begrijpelijk dat Defensie kijkt naar vliegveld Twente in haar zoektocht naar uitbreiding van oefenmogelijkheden. “Het is logisch dat er ook naar Twente wordt gekeken, maar je moet wel met elkaar het gesprek aangaan.” De fractievoorzitter pleit dan ook voor een informatiebijeenkomst voor bewoners in de regio, omdat mensen in Hengelo het gaan merken wanneer er straaljagers overvliegen. Bij de ene Hengeloër zal het nostalgische gevoelens oproepen, terwijl anderen er absoluut niet op zitten te wachten.

Buiten gemeentegrens

De voormalige Vliegbasis Twenthe ligt niet binnen de gemeentegrenzen van Hengelo, maar Hengeloërs zullen de F35's en andere straaljagers uiteraard gaan horen en zien. De wijk Groot-Driene ligt precies onder de aanvliegroute voor de start- en landingsbaan. De gemeente Oldenzaal zit in hetzelfde schuitje.

Vliegveld Twenthe
Lees ook
Straaljagers en militaire drones meer dan welkom op Twente Airport

Oefenlocatie straaljagers

Defensie wil de voormalige vliegbasis als extra oefenlocatie gebruiken voor straaljagers, een plek voor grote vrachtdrones en ziet een mogelijkheid voor een zogenaamde ‘dirtstrip’. Dit is een onverharde landingsbaan waar militaire vrachtvliegtuigen landingen kunnen oefenen op geïmproviseerde landingsbanen. Nu moet Defensie voor dit soort oefeningen naar het buitenland, zoals bijvoorbeeld op de stranden van Denemarken. Een permanente stationering van straaljagers, zoals vroeger het geval was, lijkt volgens de provincie en de gemeente Enschede onwaarschijnlijk.

“Natuurlijk is het belangrijk dat Twente een bijdrage levert aan de veiligheid, maar er moet ook goed gekeken worden naar het Hengelose belang.”

Geluidsoverlast

De VVD staat er positief tegenover dat Twente een bijdrage levert aan vrede en veiligheid in Europa, maar plaatst wel een kanttekening bij het effect dat dit mogelijk heeft op de inwoners van Hengelo. Volgens fractievoorzitter Mitchell Boers moet de mening van Hengelo ook gehoord worden. “Het wordt wel makkelijk beslist vanuit Enschede en de provincie, maar bij de inwoners in Hengelo leven zorgen over geluidsoverlast”, zegt Boers.

Lees verder onder de afbeelding.


Vliegbasis twenthe baanverlichting kant oldenzaal 2
VVD-raadslid Mitchell Boers: "Er wordt wel makkelijk beslist vanuit Enschede en de provincie, maar bij de inwoners in Hengelo leven zorgen over geluidsoverlast.”
Beeld: 1Twente

Hengelo's belang

Ook Lokaal Hengelo-fractievoorzitter Glenn Dedecker vindt dat Hengelo gekend moet worden in de plannen en wil dat er goed onderzoek gedaan wordt naar eventuele geluidsoverlast. Dedecker roept het college op om een actieve houding aan te nemen. “We willen niet overvallen worden via de media en zo voelt het nu toch wel een beetje. We roepen het college op om actief de belangen van Hengelo te verdedigen.”

Toch voegt Dedecker een kanttekening toe als het gaat over een andere discussie in Twente: “Elk nadeel heeft zijn voordeel: misschien is het door de komst van militaire jachtvliegtuigen helemaal niet mogelijk om windturbines in Hengelo te plaatsen.”

icon_main_info_white_glyph

Vliegbasis Twenthe

Vanaf 1947 tot 2007 was Vliegbasis Twenthe actief als basis voor straaljagers van de Koninklijke Luchtmacht. In 2003 werd bekend dat de basis wegens bezuinigingen de poorten moest sluiten. In 2005 steeg de laatste F16 op van Twentse bodem. De kans dat de vliegbasis weer een permanente status krijgt zoals vroeger, is volgens de Enschedese wethouder Jeroen Diepemaat onwaarschijnlijk.

‘Nostalgie scheiden van de realiteit’

Forum voor Democratie-raadslid Brian Geertshuis kwam als militair vroeger wel eens op de vliegbasis en kijkt met een dubbel gevoel naar de plannen: “Je moet het gevoel van nostalgie scheiden van de realiteit”, zegt Geertshuis. “Het is enerzijds goed voor de profilering van Twente als regio op nationaal- en defensiegebied.”

Escalatie

Anderzijds ziet Geertshuis met de mogelijke komst van Defensie naar de vliegbasis dat Twente zich in de kijker speelt bij een gewapend conflict, zeker gezien de oplopende spanning door de oorlog in Oekraïne: “Welk effect heeft dit op een mogelijke escalatie? Hier in het westen proberen ze een brand te blussen met een vlammenwerper." Eerder stelde Geertshuis tijdens een raadsvergadering al vragen over in hoeverre Hengelo voorbereid is op uitval van vitale infrastructuur in tijden van oorlog.

Hoogspanningsmast 2
Lees ook
Het ondenkbare overdenken: Is Hengelo voorbereid op uitval infrastructuur?

Defensie-industrie

De Hengelose SP-fractie ziet helemaal niets in de mogelijke plannen voor de voormalige vliegbasis. Volgens raadslid Vincent Mulder, die zich al jaren inzet tegen heropening van het vliegveld, wordt de instabiele veiligheidssituatie in Europa aangegrepen om de defensie-industrie te spekken en draagt een reservestatus van vliegveld Twente juist bij aan een mogelijke escalatie. “Je merkt dat ze tegenwoordig helemaal zitten te pushen op een defensie-economie.”

'Deur open naar burgervliegveld?'

Ook zou volgens Mulder de komst van Defensie de poort kunnen openzetten voor een burgervliegveld met lijnvluchten naar vakantiebestemmingen: “In Twente hebben we stilte en rust, waarom zouden we dat verpesten? Als Lelystad al niet meer in beeld is, waarom zou vliegveld Twente dan wel kunnen bestaan?” De SP wil woensdag tijdens de raadsvergadering vragen stellen aan het college over de interesse van Defensie in de vliegbasis.

Naar verwachting neemt Defensie eind dit jaar een besluit over de plannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.