Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe woonvormen als tiny houses en friends houses in de strijd tegen woningtekort in Hengelo

Home ankeiler containerwoning tiny house v2
Alternatieve woningen in Hengelo waaronder tiny houses en containerwoningen
Beeld: 1Twente

Door een groot tekort aan betaalbare woningen, zijn nieuwe woonvormen zoals tiny houses, containerwoningen, of friends houses steeds meer in trek en een goedkoper alternatief voor jongeren of starters. Het Hengelose PvdA-raadslid Nicolien Boekhoudt ziet meer alternatieve woonvormen in Hengelo wel zitten om het woningtekort te verminderen en de bestaande woningvoorraad in de stad beter te benutten. "Het is belangrijk om te luisteren naar de behoefte van onze inwoners en nieuwe woonvormen te faciliteren."

Hoe staat Hengelo ervoor als het gaat om aanpakken van de wooncrisis? "Ik zie dat we heel hard aan het bouwen zijn met z’n allen, maar er wordt ook heel hard gekeken naar andere maatregelen", zegt Boekhoudt in de maandelijkse talkshow Hengeloos Peil. "Hengelo is ook begonnen met een starterslening en de opkoopbescherming. Eigenlijk allemaal manieren om de woningcrisis aan te pakken, maar als je mij vraagt hoe het ervoor staat in Hengelo dan is er nog een hele weg te gaan."

Friends houses

Boekhoudt zou het ook toejuichen als er meer nieuwe woonvormen komen, zoals zogenaamde friends houses. Dit zijn huizen die lijken op studentenhuizen, maar dat is het niet. "Friends houses zijn huizen waar vrienden samenwonen, een eigen slaapkamer hebben, maar andere ruimtes delen. "Dit concept kan interessant zijn voor starters die zo kosten kunnen delen, maar ook voor senioren. Je ziet daarvan landelijk steeds meer voorbeelden en initiatieven.

Hengelo

Hoeveel friends houses er zijn in Hengelo momenteel, is niet bekend. Er is geen data van het aandeel woningen dat op dit moment in de private sector wordt verhuurd met een zogenaamd friendscontract. (Dat is een huurcontract op naam van meerdere personen die niet een zogenaamd duurzaam huishouden vormen, red). Boekhoudt stelde onlangs nog vragen aan het college hoe die staat tegenover het stimuleren van andere woonvormen als friends houses om daarmee het woningtekort te verminderen en onze woningvoorraad beter te benutten.

Belemmerende regels

Het college van burgemeester en wethouders zegt er positief tegenover te staan en wil friendscontracten in bestaande en geschikte woningen stimuleren in overleg met Welbions en mogelijk particuliere verhuurders. "Het moet wel iets anders zijn dan verkapte kamerbewoning, voor kamerbewoning hebben we andere uitgangspunten", schreef het college.

In de praktijk kunnen bestaande regels echter belemmerend werken om friends houses te stimuleren. "Welbions is in het verleden al eens een pilot gestart met een friendswoning, maar daar werd de beperking ervaren dat huurders vanwege de voordeurdelersregeling werden gekort op een bijstandsuitkering."

Het Hengelose college wijst op een aangenomen motie in de Eerste Kamer om deze fiscale beperking weg te nemen. "We zien ook dat ontwikkelaars van nieuwbouwprojecten in Hengelo steeds vaker interesse tonen in het bouwen van een dergelijk woonconcept."

Tiny houses

Als het gaat om zaken die belemmerend kunnen werken, dan geldt dat ook voor wonen in een tiny house. Mensen die graag op deze manier willen wonen, lopen vaak tegen obstakels aan. Zo is het lastig om een hypotheek te krijgen. “Leningen of hypotheken voor een tiny house zijn een no-go bij de bank", zegt tiny house-bewoner Wout Hofstede." Zelfs de meest groene bank zegt: 'nee dat gaan we niet doen.'”

Wie zelf gouden handjes heeft, kan voor een relatief laag budget een tiny house bouwen, maar wie er eentje laat maken, betaalt al snel honderdduizend euro en zelfs bedragen die ver daarboven liggen. “Ja, probeer dat dan maar eens te financieren."

Lees verder onder de afbeelding.


20240616 tiny houses hengelo minkjan 90e5a231 79db 4b93 9446 35e1976ebf4e
Wout Hofstede in zijn tiny house.
Beeld: Gerda Minkjan

Nieuwe woonvormen

Hofstede is zelf ook voor nieuwe woonvormen. Die kunnen iets in gang zetten en wellicht innovatief werken en zelfs tot andere vormen leiden. De Hengeloer kent bijvoorbeeld op de universiteit waar hij werkt het verhaal van een aantal oud-studenten dat nog in een studentenwoning zit. “Ze hebben ergens een braak stukje grond hebben gezien en willen daar met z’n allen tiny houses gaan bouwen. Dan krijg je toch een mix van friends houses en tiny houses: toch een eigen huis, maar dan tiny én dicht bij elkaar.”

“Mijn perceel is twaalf bij twintig. Daar kun je drie tiny houses op zetten, maar dat wil je toch liever niet. Zet je er een eengezinswoning op, dan ben je het ook wel kwijt, maar dan heb je weer een heel klein tuintje.”

“Leningen of hypotheken voor een tiny house zijn een no-go bij de bank. Zelfs de meest groene bank zegt: 'nee dat gaan we niet doen'”

Van elkaar leren

Wat het wonen op een aantal vierkante meter betreft, denkt de tiny house-eigenaar dat bewoners heel goed van elkaar kunnen leren. “Ik denk dat door allerlei woonvormen heel veel creativiteit ontstaat. Je kunt het bundelen of de mooiste ideeën bij elkaar weghalen. Ik denk dat je dan iets heel moois kunt creëren.”

Nicolien herkent dat wel. Zelf woont ze in een studentenappartement. “Een soort tiny house, maar dan in een flatgebouw.” Dat je in een kleine ruimte soms creatief moet zijn, heeft ze zelf ook ervaren.

"In mijn slaapkamer was geen plek voor een kast. Ik ben toen gaan kijken op Pinterest en kwam terecht bij allerlei tiny houses die voorbeelden hadden van kastruimte in combinatie met een bed. Dat heb ik toen ook zo gemaakt. Op die manier leer je toch van elkaar en nu kan ik mijn appartement efficiënter gebruiken.”

“De tijdelijke containerwoningen zijn leuke studio’s voor studenten waar we heel erg blij mee zijn en waarmee we tijd winnen.”

Tijdelijke oplossingen

Veel alternatieve woonvormen zijn tijdelijk, zoals in Hengelo de 200 containerwoningen voor jongeren in Groot-Driene. Die blijven daar zo’n 8 - 10 jaar blijven staan om daarna plaats te maken voor nieuwbouw. Datzelfde geldt in zekere zin ook voor tiny house-bewoners in Hengelo die nu op een weitje aan de Seringstraat staan in Veldwijk-Zuid. Die mogen daar ook 10 jaar staan en moeten daarna weer verkassen.

Boekhoudt kijkt met veel genoegen naar het terrein in Hengelo waar 11 tiny houses staan. “Het is fantastisch om te zien dat mensen een eigen soort eigen buurtje hebben gecreëerd op een manier zoals ze zelf hun leven willen leven."

20240616 tiny houses hengelo minkjan 18a2e318 8c46 4fce 99c2 8f810e0a7e11
Lees ook
Nieuwe locatie Hengelose tiny houses officieel geopend: 'Een mooie uitbreiding van Veldwijk-Zuid'

Huidige wachtlijsten

Ondanks de komst van nieuwe woonvormen en tijdelijke oplossingen die de druk van de ketel moeten halen, zoals tijdelijke containerwoningen in Groot-Driene, zijn er enorme wachtlijsten van mensen die een woning zoeken. “Dat waren containers, maar ik zie nu hele leuke studio’s voor studenten waar we ook heel erg blij mee zijn. Het is tijdelijk, maar het is wel een manier om even tijd te kopen.”

Volgens Welbions bedraagt de gemiddelde wachttijd voor een actieve woningzoeker zo’n twee jaar. Dat de praktijk vaak anders uitwijst is geen nieuws. Mensen moeten jaren wachten op geschikte woonruimte. Nicolien staat zelf ook op een wachtlijst en heeft ook nog steeds geen woning gevonden. “Ik wacht zelf al langer dan 2,5 jaar.”

icon_main_info_white_glyph

Oproep!

Kent u iemand die in een friends house woont of gebruik maakt van een alternatieve of bijzondere woonvorm. De redactie komt graag in contact. Mail naar [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.