Verkeer
Stuur appje
Zoek

Menzis en de drie andere grootste zorgverzekeraars stellen grootste huisartsenpraktijk van Enschede in gebreke

20240529 Gezondheidshoes Van Deinselaan Enschede
De huisartsenpost van Co-Med in Enschede is gevestigd in het Gezondheidshoes aan de J.J. van Deinselaan, waar ook andere huisartsen en een apotheek zijn gevestigd.
Beeld: GoogleMaps

Menzis, Zilveren Kruis, CZ en VGZ hebben huisartsenketen Co-Med in gebreke gesteld. Dat meldt de NOS, naar aanleiding van berichten in de Volkskrant. Daarmee stellen de verzekeraars dat de commerciële huisartsenketen, met vestigingen in Enschede en Twente, zich niet aan afspraken houdt.

Een ingebrekestelling kan de aanzet zijn om het contract op te zeggen. In Enschede zijn een kleine 9.000 patiënten aangesloten bij Co-Med. Het is daarmee de grootste leverancier van huisartsenzorg in de stad. Menzis had, na een dreigend faillissement begin deze maand, al een noodplan klaarliggen. Dat hoefde toen niet uit de kast gehaald te worden omdat het faillissement werd afgewend.

Bezettingsproblemen niet in Enschede

De problemen die tot de huidige ingebrekestelling hebben geleid, gaan over de bezetting van huisartsenposten. Die zou, zo stellen de zorgverzekeraars, over de dag- en nachtbezetting van huisartsen. Op verschillende plaatsen zijn die roosters niet op orde. Eerder al werd de keten door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd op de vingers getikt omdat niet in alle praktijken op tijd een huisarts aanwezig kan zijn.

Dat laatste speelt vooralsnog niet in Enschede, laat woordvoerder Marike Wijnberg van Menzis weten. “We hebben de roosters voor de komende weken ontvangen en controleren dat dagelijks.” Er moet op elke vestiging een huisarts of basisarts aanwezig zijn. De post in het Gezondheidshoes in Enschede is gewoon open.

Niet op ontwikkelingen vooruit lopen

Evengoed: als de bezettingsproblemen op andere plekken niet worden opgelost, kan dat leiden tot opzegging van het contract met de vier zorgverzekeraars. Dat zou dan ook de Enschedese en Twentse vestigingen raken. “Maar daar lopen we niet op vooruit.” Dat geldt ook de precieze invulling van het noodplan, mocht dat uit de kast moeten worden gehaald.

20240604 Comed Gezondheidshoes Google Maps
Lees ook
Co-Med betaalt rekeningen: grootste huisartsenpraktijk van Enschede wendt faillissement af

Verzekeraar CZ onderhoudt de contacten met Co-Med. “Maar wij houden de ontwikkelingen goed in de gaten.” De situatie bij Co-Med lijkt wankel. Ook na afwending van het dreigende faillissement eerder deze maand zijn er toch nog schuldeisers die aan de deur kloppen.

Co-Med zelf onthoudt zich op dit moment van commentaar. In eerdere berichtgeving meldde de keten dat het financieel gezond was. Recent gepubliceerde jaarcijfers lijken dat beeld te bevestigen. Dat zegt vooral iets over de vraag of de keten binnen een redelijke termijn aan betalingsverplichtingen kan voldoen, minder over bezettingsproblemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.