Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tweede Wereldoorlog-overlever ontvangt Duits boek over Enschedese oorlogsheld

IMG 20240619 WA0026
Beeld: Willy Berends

Het boek "Der Judenretter und Versöhner aus Enschede: Pastor Leendert Overduin" werd woensdag gepresenteerd in de Duitse stad Münster. Dit boek vertelt het oorlogsverhaal van de Enschedese dominee, met illustraties van kunstenares Sonna Krom. Herbert Zwartz die - mede dankzij Overduin - de Tweede Wereldoorlog overleefde, neemt een exemplaar in ontvangst.

De vertaalde versie kwam al uit in april, maar kent nu pas haar presentatie. “Het is mooi dat we het boek in ontvangst kunnen nemen in Duitsland”, aldus Herbert Zwartz. Het is geen nieuw verhaal, maar een vertaling van het in 2000 uitgekomen boek: Leendert Overduin: het levensverhaal van een pastor Pimpernel.

Leendert Overduin

Leendert Overduin was een Nederlandse predikant die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief deelnam aan het verbergen en helpen ontsnappen van Joden, met name kinderen, uit nazi-bezet Nederland. Zijn acties en organisatie hebben vele honderden levens gered. Overduin ontving verschillende onderscheiding, waaronder de Yad Vashem-onderscheiding "Rechtvaardige onder de Volkeren" voor zijn rol in het redden van Joodse mensen tijdens de Holocaust. Na de oorlog maakte hij zich ook druk over het lot van NSB-ers en hun gezinnen. Zijn werk op dit gebied was controversieel, maar hij geloofde in verzoening en zag het als zijn christelijke plicht om ook diegene die tijdens de oorlog de verkeerde kant kozen, te helpen.

Vandaag de dag

Zwartz vertelt nog altijd zijn verhaal over de oorlog aan studenten en leerlingen. “Het is belangrijk om deze verhalen te blijven vertellen”, aldus de Enschedeër. “Als ik voor een klas sta dan zeggen docenten vaak tegen mij: ‘ik heb ze nog nooit zo stil gekregen’. Zo zie je dat het onderwerp nog steeds leeft.”

Enschedese illustraties

De Enschedese kunstenares Sonna Krom is ook aanwezig in Münster. Zij maakte de illustraties voor de Duitse versie van het boek. Ook maakte ze de illustraties van het boek 'Oorlog in Enschede 1940-1945 / Het geweten van een stad; Leendert Overduin in Enschede' dat in 2020 uitkwam.

Der judenretter von Enschede
Het boek Der Judenretter und Versöhner aus Enschede: Pastor Leendert Overduin heeft Enschedese illustraties
Beeld: Willy Berends

Film

Het origineel is geschreven door Arnold Bekkenkamp. De Duitse versie kwam uit in april. Het verhaal van de Enschedese dominee is ook verfilmd. De film werd zelfs door Amerika nagesynchroniseerd, waarna talloze mensen reageerden en vertelden over familieleden die door Overduin zouden zijn gered.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.