Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Spannende dag voor Tommy: de eerste keer Hollandse Nieuwe in zijn Hengelose viszaak

20240619 tommy hu hollandse nieuwe 2
De 19-jarige Tommy Hu met de allereerste Hollandse Nieuwe in zijn zaak
Beeld: Jos Klaczynski

Hij is er weer, de Hollandse Nieuwe. Visliefhebbers kijken ieder jaar naar uit naar de nieuwe maatjesharing en ook voor de 19-jarige Tommy Hu uit Hengelo was het woensdag een spannende dag. Sinds vorig jaar is hij eigenaar van een visspeciaalzaak in winkelcentrum Groot Driene en het is de allereerste Hollandse Nieuwe in zijn zaak.

Mals en vet

De eerste partij met de nieuwe haring was al vroeg binnen. Hu heeft hem zelf ook al geproefd en is dik tevreden over de kwaliteit. “Hij is vele malen malser en het vetgehalte ligt weer hoger dan vorig jaar." En als het gaat om de smaak? "Ja, die is voortreffelijk. Je moet het écht zelf een keer proberen.”

Op de nieuwe haring heeft de ondernemer al veel reacties gehad. Klanten belden zelfs van tevoren op of de Hollandse Nieuwe er al was. "Mensen zijn heel enthousiast en konden haast niet wachten." Vandaag zijn al veel liefhebbers langsgekomen om te proeven.

Lees verder onder de afbeelding.


20240619 tommy hu hollandse nieuwe 1
Hu laat zien hoe je de haring het beste kunt eten: aan het staartje vastpakken en dan....
Beeld: Jos Klaczynski

De kneepjes van het vak

Het was een druk jaar voor de jonge ondernemer. Hu nam de vishandel in 2023 over van Hans Dijkman, de bekende Hengelose ondernemer die begin dit jaar overleed. Alle kneepjes van het visspeciaalvak leerde hij van Dijkman, ook als het gaat om de werkwijze om de haring op juiste manier te verwerken. De manier waarop dat gebeurt is ontzettend belangrijk. Of het nu gaat om het ontdooien van de vis of schoonmaken, het heeft allemaal invloed op de smaak en kwaliteit van de haring op je bord.

“Vanaf dag één dat ik in de zaak kwam, hebben ze mij geleerd hoe dat gehele proces gaat. Ik heb daarin écht de beste begeleiding gehad.” Iets waar hij zijn voorganger nog steeds erg dankbaar voor is.

“Hij is vele malen malser en het vetgehalte ligt weer hoger vorig jaar.”

Spannend

Het ondernemen is de jonge Hengeloër overigens met de paplepel ingegoten, want hij is de zoon van het echtpaar dat het Chinese restaurant runt in winkelcentrum Groot Driene. Op 13-jarige leeftijd begon hij al met het verkopen van haringen op zaterdag bij de viswinkel.

De ondernemer vertelt dat hij het best spannend vond om het stokje van Dijkman over te nemen vorig jaar, maar is tevreden over hoe het gaat met de zaak. “Sinds de overname is het écht de goede kant op gegaan. Daarbij hoort ook een goed team natuurlijk. Dat was in het begin wel even zoeken, maar dat is gelukt. Uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes wel in elkaar.”

Foto's en interview: Jos Klaczynski

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.