De komst van een asielzoekerscentrum aan de Parkweg in Enschede komt dichterbij. De werkzaamheden op het terrein liepen vertraging op wegens sloop- en saneringswerkzaamheden. Die zijn inmiddels afgerond en wachten op officiële goedkeuring. Als de gemeente Enschede de vergunningaanvraag volledig goedkeurt, kan de bouw starten. Al loopt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wel alvast op de zaken vooruit: op 1 juli worden de eerste woonunits geplaatst op de locatie aan de Parkweg.
Het terrein aan de Parkweg is eind vorig jaar door de gemeente aangewezen voor de opvang van 550 asielzoekers. De bouw van het centrum heeft vertraging opgelopen, met name door problemen met asbest, riolering, glasvezel en fundering. De loods die op het terrein staat moet zodanig worden verbouwd, dat er meer tijd nodig is. Uiterlijk 24 juli moest het azc haar deuren openen, maar eind mei werd duidelijk dat dat niet ging lukken. Doel is nu dat het nieuwe asielzoekerscentrum uiterlijk 15 november open is.
Al het asbest is verwijderd uit de bijgebouwen. Die bijgebouwen zijn vervolgens gesloopt. Het hoofdgebouw wordt nu onder handen genomen. Dat gebouw blijft staan voor centrale voorzieningen zoals kantoren, lesruimtes en ruimtes voor gezamenlijke activiteiten. De bodem van de locatie is duurzaam afgedicht en wacht op goedkeuring van de bodemsanering door Omgevingsdienst Twente (ODT). Op 1 juli komen de eerste woonunits op de locatie aan de Parkweg. Het COA start pas met de bouw als de vergunning is verleend.
De gemeente sluit de huidige noodopvang op het vliegveld per 23 juli 2024, een jaar nadat het open ging. Plan was dat het asielzoekerscentrum aan de Parkweg de noodopvang zou vervangen. Omwonenden van de opvang op het vliegveld is beloofd dat de locatie niet langer dan een jaar open blijft. “De noodopvang is ook geen plek waar je mensen langer moet opvangen dan een jaar”, zegt wethouder Arjan Kampman eind mei in de gemeenteraad.
Vraag is wel wat er in de tussentijd met de huidige bewoners van de noodopvang moet gebeuren. GroenLinks, D66 en Volt zijn dan ook kritisch over het sluiten van de noodopvang. Honderden asielzoekers die daar nu gevestigd zijn moeten hoogstwaarschijnlijk voor vier maanden terug naar ter Apel, om vervolgens weer naar Enschede af te reizen.
Wethouder Arjan Kampman houdt vast aan de beslissing om de noodopvang te sluiten per 23 juli. “Dat hebben we beloofd aan de omwonenden. Als we de noodopvang langer open houden, zou dat voor de derde keer zijn.”