Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bouw van langgekoesterde horecawand in Hengelo officieel van start

20240619 start bouw horecawand IMG 0878
Met de onthulling van het bouwprojectbord is woensdag het startsein gegeven voor de bouw van de horecawand aan het Burgemeester Jansenplein.
Beeld: Emile Urban

De bouw van de langgekoesterde horecawand aan het Burgemeester Jansenplein in Hengelo gaat beginnen: woensdag is het officiële startschot gegeven voor de bouw. In het complex komen 39 energiezuinige huurappartementen - waarvan 31 sociale huur - en een zogenoemde 'horecaplint' met terrassen.

Voorbereidingen

Bouwbedrijf Trebbe is de afgelopen maand al druk bezig geweest met de inrichting van de bouwplaats. Er zijn bouwhekken geplaatst en er is een bouwkeet neergezet. Deze week zou al begonnen worden met aanleggen van de eerste funderingspalen, maar dat is vanwege de enorme regenval enkele dagen uitgesteld.

37 bouwopzichters

Wethouder Gerard Gerrits is blij dat de bouw nu écht gaat beginnen in de kern van het horecagebied. Met een grote knipoog zei de wethouder 'straks een beetje medelijden te hebben met die mensen op de bouw werken': "Eens in de veertien dagen kijken 37 bouwopzichters uit op het bouwterrein", doelend op de 37 raadsleden tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Betrokkenheid

De wethouder wees op de betrokkenheid van veel inwoners. Hoewel de bouw nog moet beginnen, zei hij al filmpjes doorgestuurd te hebben gekregen toen er laatst op zaterdag werd gewerkt. Gerrits zegt ook regelmatig op straat positief door inwoners te worden aangesproken. Een goed teken? "Ja, dit tekent de betrokkenheid in de stad van iedereen en waar we met z'n allen ontzettend hard aan werken."

Lees verder onder de afbeelding.


20240619 start bouw horecawand IMG 0870
Vertegenwoordigers van Trebbe, VanWonen, Welbions en de gemeente Hengelo op het bouwterrein van de horecawand.
Beeld: Emile Urban

Vertraging

De ontwikkeling van een horecawand heeft de nodige voeten in aarde gehad. Al meer dan tien jaar geleden waren er plannen voor. Die belandden uiteindelijk in de ijskast.

De coronapandemie, de energiecrisis en stijgende grondstofprijzen zorgden ervoor dat die ijskast dichtbleef. Investeerders verloren het vertrouwen en trokken zich terug, waaronder restaurantketen De Beren. Die had de intentie om er een restaurant te vestigen, maar het bedrijf zag daar uiteindelijk toch vanaf.

Horeca

VanWonen ging vervolgens zoek gaan naar een andere exploitant voor de horecawand en die werd uiteindelijk gevonden in een lokale ondernemer. George ten Brummelhuis koopt de horecaplint om er twee horecaformules in te realiseren.

240321 Impressie horecawand Lange Wemen Hengelo Van Wonen
Lees ook
Hengelose horecaondernemer Ten Brummelhuis koopt horecaplint Lange Wemen: 'Hier komen twee prachtige zaken'

De ondernemer is al jaren de trotse eigenaar van café De Appel aan de Nieuwstraat en sinds korte tijd De Appel 2.0 aan de Pastoriestraat. Hij wil nog steeds niets kwijt over het concept van de nieuwe bedrijven, zelfs over de naam niet. Maar zo zegt hij desgevraagd: "Het wordt écht een hele leuke formule.'

20240619 start bouw horecawand IMG 0881
Wethouder Gerard Gerrits in gesprek met VanWonen-directeur André ten Vergert
Beeld: Emile Urban

Goed voor elkaar

Ten Brummelhuis laat de exploitatie van zijn huidige bedrijven aan anderen over om zichzelf volledig te kunnen richten op zijn nieuwe horecakindje. Er moet volgens hem goed worden nagedacht over de inrichting, waar de toiletten en de keuken moeten komen en de afvoer. "Als eenmaal het beton is gestort, dan kun je namelijk geen kant meer op."

De ondernemer zegt alles straks ook goed voor elkaar te willen hebben. Dat betekent geen terras met wat parasols voor het pand, maar meteen een mooie grote serre die in de winter dichtgemaakt kan worden en in de zomer volledig open.

Lange Wemen

De bouw van de horecawand is onderdeel van Lange Wemen, een grotere gebiedstransformatie met woningen en winkels. Op de plek van Thiemsbrug komt over enkele jaren een nieuw winkelcentrum met appartementen en een ondergrondse parkeergarage.

Voor André ten Vergert, directeur bij projectontwikkelaar VanWonen, is de horecawand een eerste stap in die grotere ontwikkeling: "Alles bij elkaar is dit een enorme uitdaging, maar we gaan er echt onze tanden in zetten. Er moet gebouwd worden in ons land, dat is hard nodig."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.