De Hengelose gemeenteraad heeft ingestemd met het plan om 48 tijdelijke woningen te plaatsen bij het Hazemeijercomplex. Bewoners aan de Tuindorpstraat zien dit niet zitten, omdat het zicht op het historische fabrieksterrein wordt geblokkeerd. De woningen worden betaald door het COA, omdat er ook statushouders in worden gehuisvest.
Nu de zegen van de gemeenteraad binnen is, kan woningcorporatie Welbions de tijdelijke woningen bij het Rijksvastgoedbedrijf kopen. De helft van de woningen is bedoeld voor reguliere sociale huurders en de andere helft wordt beschikbaar gesteld aan statushouders. De woningen worden gefinancierd door het COA, omdat er in de helft van de woningen statushouders gaan wonen.
Een kans die het college niet wil laten liggen: “Welbions krijgt niet vaak een cadeautje, en dit cadeautje wil je snel uitpakken”, zegt wethouder Gerard Gerrits. Hij is duidelijk: als de raad nee zegt tegen de woningen, dan gaan de woningen ergens anders heen en niet naar Hengelo. Volgens de wethouder hebben veel gemeentes belang bij deze tijdelijke woningen.
En volgens Gerrits is de urgentie groot: “Weet u hoeveel reacties er zijn gekomen op de 42 tijdelijke woningen aan de Bandoengstraat? 1600. Dat zegt genoeg.” Sommige raadsleden maken zich zorgen over de tijdelijkheid van de woningen, want hoe tijdelijk is tijdelijk? Het is de bedoeling dat ze er tien jaar blijven staan. Noodwoningen van net na de oorlog staan er nog steeds in Hengelo.
Volgens Gerrits kan hij toezeggen dat de woningen echt tijdelijk zijn, want dit is ingebakken in de vergunning: “Na die tien jaar zouden de woningen er illegaal staan. Dan moet het college daarop handhaven.”
Op de publieke tribune zaten een aantal buurtbewoners de vergadering te volgen. Hengelose Burgers-raadslid Herbert Capelle diende een motie in om de woningen aan de achterzijde van het Hazemeijercomplex bij de Emmaweg te plaatsen. Dit kan volgens de gemeente, Welbions en de brandweer niet. De tijdelijke woningen zijn niet geschikt voor deze plek wegens trillingen van de twee spoorlijnen en ook met het oog op veiligheid is deze plek volgens het college niet geschikt.
PvdA-fractievoorzitter Vincent ten Voorde snapt dat er discussies ontstaan bij dit soort projecten: “Grond is schaars, ook in Hengelo. Als je binnenstedelijk wilt verdichten, dan zullen we dit soort discussies vaker moeten voeren.” Volgens het raadslid gaat het algemeen belang voor. Tijdens zijn betoog citeerde hij demissionair bouwminister Hugo de Jonge: “Je hebt het recht op een woning en niet het recht op een uitzicht.”
Lokaal Hengelo-fractievoorzitter Glenn Dedecker vraagt zich af hoe transparant het hele proces is verlopen. Er is een technisch beraad gehouden met een aantal ambtenaren van de gemeente Hengelo, waar raadsleden technische vragen konden stellen. Dit soort bijeenkomsten zijn besloten. “Hoe open en transparant naar de inwoner zijn we dan als we vanavond een besluit nemen op basis van het technisch beraad?”
Nu de raad akkoord is, kunnen de woningen er al in een kort tijdsbestek geplaatst worden. Bewoners kunnen nog formeel bezwaar aantekenen tegen de vergunning.