Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo 'zit vooraan’ bij gesprekken over plannen Defensie vliegveld Twente

Vliegbasis twenthe baanverlichting kant hengelo 1
Volgens Schelberg bevindt het hele proces zich nog in een beginfase.
Beeld: 1Twente

Hengelo zal samen met Enschede, Oldenzaal en de Provincie Overijssel aan tafel zitten bij gesprekken over de interesse van Defensie in vliegveld Twente. Dat antwoordde burgemeester Sander Schelberg woensdagavond tijdens de raadsvergadering op vragen van SP en PvdA. Volgens Schelberg bevindt het hele proces zich nog maar in een beginfase en is er nog niets zeker over de eventuele toekomstige activiteiten van Defensie op de voormalige vliegbasis.

De vele berichten in de media over het mogelijke gebruik van vliegveld Twente door Defensie en de daarbij horende vliegbewegingen baren de Hengelose raadsfracties zorgen. Zij kregen de indruk dat er buiten Hengelo om allerlei besluiten werden genomen over de vliegbasis. De fracties willen dat de Hengelose belangen goed worden meegewogen, omdat stijgende en landende vliegtuigen voornamelijk over Hengelo en Oldenzaal zullen vliegen.

Vliegbasis twenthe hek kant hengelo startbaan
Lees ook
Raadsfracties willen dat Hengelose belangen worden meegewogen bij plannen Defensie vliegveld Twente

Vragen SP en PvdA

SP-fractievoorzitter Hugo Koetsveld heeft tijdens de raadsvergadering vragen gesteld over de mogelijke plannen van Defensie. “Het is vanuit Hengelose zijde stil en de vakantie is al in aantocht. Moeten wij vrolijk worden van deze ontwikkeling? Wij denken van niet.” Ook de PvdA kwam met schriftelijke vragen.

'Begin van ideevorming'

Volgens Schelberg loopt het allemaal nog niet zo’n vaart: “Het gaat nog maar om een beginfase van de ideevorming. Het is nog helemaal niet duidelijk wat er überhaupt gaat komen.” Naast de mogelijkheid van een oefenlocatie voor straaljagers, denkt Defensie ook aan een plek voor vrachtdrones en een mogelijke onverharde landingsbaan voor landingsoefeningen voor tactische vrachtvliegtuigen.

Bestuurlijk overleg

Naar aanleiding van de onrust heeft Schelberg contact gehad met Commissaris van de Koning Andries Heidema en burgemeester Roelof Bleker van Enschede. Er komt een bestuurlijk overleg met Enschede, Oldenzaal en de provincie, en elk kwartaal zal er een overleg zijn. “Ik heb de toezegging gehad van de commissaris en vanuit Enschede dat Hengelo sowieso aan tafel zit.” Dit zal naar alle waarschijnlijkheid na de zomervakantie beginnen.

Vliegveld Twenthe
Lees ook
Straaljagers en militaire drones meer dan welkom op Twente Airport

Plannen

Defensie heeft eind mei een aantal plannen bekendgemaakt om meer oefenlocaties en munitiecomplexen te verspreiden door heel Nederland. Eén van de mogelijke vliegvelden waar F-35’s en andere straaljagers mogelijk gaan trainen is vliegveld Twente. Ook wordt er gesproken over een mogelijk munitiecomplex bij Weerselo. In september wordt er meer bekend over de plannen.

De gemeente Enschede en de provincie zijn aandeelhouders van het financieel noodlijdende vliegveld en zien de komst van Defensie als een welkome bijkomstigheid.

Burgemeester sander schelberg griffie eeftink raad 2024
Archiefbeeld: Burgemeester Sander Schelberg tijdens een raadsvergadering.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.