Verkeer
Stuur appje
Zoek

Contract met Co-Med opgeschort, zorgverzekeraar verwijst 8800 Enschedese patiënten bij spoed naar noodpraktijk

Doctor huisarts Pixabay
Beeld: Pixabay

Zorgverzekeraars CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis hebben het contract met huisartsenbedrijf Co-Med opgeschort. Dat maakten de verzekeraars donderdag in een gezamenlijke verklaring bekend. Deze stap is een rechtstreeks vervolg op de eerder deze week naar buiten gebrachte ingebrekestelling. Volgens de zorgverzekeraars kan het landelijk opererende Co-Med, dat in Enschede met 8.800 patiënten de grootste huisartsenpraktijk is, de continuïteit van de zorg niet garanderen. De zorgverzekeraars adviseren patiënten die urgente huisartsenzorg nodig hebben, beroep te doen op de gloednieuwe noodpraktijk THOEN.

De situatie voor Co-Med lijkt nijpend. Eerder deze week hebben de zorgverzekeraars de huisartsenketen in gebreke gesteld en gevraagd om voor alle dertien praktijken in het land inzicht te geven in de actuele bezetting en de roosters voor de komende vier weken, waaronder de waarneming buiten kantoortijden. Op basis van de aangeleverde informatie hebben de zorgverzekeraars gemeend hun overeenkomst te moeten opschorten. Dit maakt het mogelijk om ook de betalingen aan Co-Med stop te zetten.

Noodpraktijk THOEN

Mede met het oog op die laatste maatregel adviseren de zorgverzekeraars patiënten die zijn ingeschreven bij een praktijk van Co-Med gebruik te maken van alternatieve oplossingen. Het gaat daarbij vooral om kwetsbare patiënten en patiënten met (urgente) zorgvraag. In Enschede kunnen zij terecht bij de praktijk THOEN, een initiatief van samenwerkende huisartsen in Twente. De praktijk, die is gevestigd in het Medisch Spectrum Twente, is vorige week geopend en is bedoeld voor Enschedeërs die geen huisarts hebben.

Ook voor de overige patiënten die bij Co-Med aan de J.J. van Deinselaan staan ingeschreven wordt de komende periode naar een structurele oplossing gezocht. Zij worden daarover per brief geïnformeerd. Hoewel de zorgverzekeraars het afraden, kunnen patiënten wel zorg ontvangen via Co-Med, indien hun praktijk geopend is. Een huisartsenpost mag de rekening niet naar de patiënt sturen.

Betalingsverplichtingen

Co-Med kwam eerder deze maand in het nieuws, omdat schuldeisers het faillissement hadden aangevraagd van de organisatie. Ter zitting in de rechtbank werden de openstaande facturen alsnog betaald. In april werd een zusteronderneming van de huisartsenketen, callcenter PCC Tele-Services, failliet verklaard. Enkele schuldeisers van die BV zouden zich inmiddels bij Co-Med hebben gemeld. De huisartsenonderneming heeft overigens zelf de grootste vordering openstaan bij zijn eigen callcenter.

20240529 Gezondheidshoes Van Deinselaan Enschede
Lees ook
Zorgen om Co-Med, noodplan klaar als grootste huisartsenpraktijk van Enschede omvalt

Op basis van de jaarrekening oogt Co-Med financieel gezond, al lijken er wel grote risico's voor wat betreft de cashflow te zijn. Het Financieele Dagblad meldde onlangs dat er inmiddels een kapitaalinjectie is gedaan door een bevriende Duitse ondernemer. Toch zijn de zorgen van zorgverzekeraars van andere aard. Die gaan over de bezetting en bereikbaarheid van de praktijken. Daarvoor werd de organisatie eerder dit jaar ook op de vingers getikt door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Een woordvoerster van Menzis zei woensdag overigens dat de roosters van Co-Med Enschede voor de komende weken wel voor elkaar waren.

Doodsvonnis

Wat de opschorting van het contract precies betekent voor de continuïteit van Co-Med en of de huisartsenketen in verweer gaat tegen het besluit van de zorgverzekeraars, is nog niet bekend. Evenmin de specifieke situatie in Enschede. Maar wanneer zorgverzekeraars geen betalingen meer voldoen, lijkt het doodsvonnis van de keten getekend. 1Twente heeft hierover vragen uitgezet bij Co-Med, maar die kan deze donderdagmiddag nog niet antwoorden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.