Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

CDA Hengelo wil met kinderen de boer op: ‘Meer kennis nodig over herkomst voedsel’

Weten we nog wel waar ons voedsel vandaan komt? Als het gaat om de kennis van de herkomst van groente, zuivel en vlees, dan kan er volgens het Hengelose CDA-raadslid Bernadette Morskieft wel het één en ander worden verbeterd. Het vergroten van die kennis zou al tijdens de basisschoolleeftijd moeten beginnen. Kortom: kinderen moeten de boer op!

Karbonade van de koe?

Morskieft, die zelf is opgegroeid op een boerderij, constateert dat het slecht is gesteld met de kennis van mensen over voeding. "Harde cijfers die helemaal in beton zijn gegoten, die hebben we niet, maar de algemene trend is wel dat mensen steeds slechter weten waar het vandaan komt."

Kinderen denken bijvoorbeeld dat melk, vlees en eieren producten zijn die uit de supermarkt komen. Ook volwassenen hebben soms geen enkel idee waar voeding vandaan komt voordat het in de schappen lig. Ooit zag Morskieft op social media een bericht van iemand met een foto van een koe met de tekst: "Zo, ik heb wel zin in een karbonade." Ze kon het niet laten om te reageren dat een karbonade van een varken komt. "Ik dacht eerst nog dat diegene een grapje maakte, maar het bleek dat diegene werkelijk geen idee had." Andersom gebeurt ook, zegt ze: " Mensen die denken dat een biefstukje van een varken komt."

Lees verder onder de afbeelding.


20240620 koeien beckum IMG 1148
Een karbonade van een koe? Er zijn mensen die geen idee hebben waar hun stukje vlees vandaan komt.
Beeld: 1Twente

Hof van Twente

Jong geleerd is oud gedaan en om iets te doen aan die onwetendheid wil het CDA daarom dat basisschoolleerlingen in Hengelo de boer opgaan, dus op bezoek bij een boerenbedrijf in de buurt waar ze het allemaal met eigen ogen kunnen zien en ervaren. "Doel is dat kinderen op een mooie laagdrempelig manier iets meer bewustwording krijgen waar het voedsel vandaan komt."

Inspiratie voor dit idee deed ze op in gemeente Hof van Twente. Daar krijgen 750 kinderen tijdens de ‘maand voor de gezonde Jeugd' uitleg van lokale boeren. Een rondleiding eindigt vervolgens met een proeverij, zodat kinderen ook direct kunnen proeven, ruiken en beleven.

“Mensen hebben geen idee waar een product vandaan komt, voordat het in de schappen ligt.”

Basisscholen

Morskieft deed navraag bij enkele basisscholen in Hengelo en Beckum over projecten over voeding. Die zijn er, maar er is nog geen gezamenlijk breed project vanuit bijvoorbeeld de gemeente. "De scholen in Beckum hebben vaak wat kortere lijntjes met boeren, dus daar loopt het wel, maar ik ken ook een school in de stad. Zij wilden graag bij een boer op bezoek om een project af te sluiten, maar dat lukte vervolgens niet omdat ze die niet konden vinden."

Kindinclusie

Het CDA-raadslid stelde onlangs vragen aan het Hengelose college van B & W op welke manier de gemeente een rol zou kan spelen in vergroten van kennis en bewustzijn over de afkomst van voedsel. "Wat ons betreft zou zoiets heel mooi kunnen vallen onder de WMO en Jeugdzorg of Kindinclusie om zo ook bij de jeugd en hun ouders een gezondere levensstijl te promoten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.