Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Waterbeheerplan beken Beuningen: ‘Continue balanceeract tussen water vasthouden en afvoeren’

Voltherbeek
Beeld: Waterschap Vechtstromen

Waterschap Vechtstromen presenteert donderdag 27 juni de plannen die ze, samen met grondeigenaren, wil nemen om droogte van de bodem in het gebied rond de Roelinksbeek en Voltherbeek te voorkomen. “Een continue balanceeract tussen water vasthouden en water afvoeren”, aldus projectleider Robert Eekers van Waterschap Vechtstromen in de ochtendshow Twente wordt Wakker.

De grote uitdaging in het gebied Roelinksbeek/Voltherbeek is dat het in tijden van droogte volledig afhankelijk is van regenwater. Dit komt doordat het op de flank van de stuwwal van Oldenzaal ligt. Er zijn daar geen beken of kanalen die water aanvoeren. In dit gebied zonder wateraanvoer is de noodzaak om water vast te houden, groot.

Maatregelen

“In 2022 zijn we begonnen met een bijeenkomst voor de Roelinksbeek en de Voltherbeek, om te kijken of er mensen zijn die samen met ons maatregelen willen nemen om water langer vast te houden en vertraagd af te voeren”, geeft Eekers aan.

Audiofragment
Vechtstromen aan de slag met droogtemaatregelen | Robert Eekers
De plannen worden gepresenteerd voor maatregelen rondom de Roelinksbeek en Voltherbeek, om water vast te houden en vertraagd af te voeren in tijden van waterschaarste.

“Niet alleen om water in perioden van droogte langer vast te houden en vertraagd af te voeren, maar ook om in tijden van veel neerslag te kijken hoe we wateroverlast kunnen voorkomen. Het is wat dat betreft continu een balanceeract; we moeten voortdurend schakelen tussen water vasthouden en water afvoeren. Dat proberen we met onze mensen in het veld zo goed mogelijk te regelen.”

“In de bodem op onze hoge zandgronden bevindt zich onze grootste zoetwatervoorraad”

De bodem is na dit natte voorjaar verzadigd, maar de grond kan ook snel weer heel snel droog worden, zeker in deze periode, weet Eekers. “Dus kijken we hoeveel water we nu nog vast kunnen houden. Dat doen we het liefst in de bodem op onze hoge zandgronden, daar bevindt onze grootste zoetwatervoorraad zich. Maar we moeten ook kijken dat we niet te veel water vast houden en dat er wateroverlast wordt veroorzaakt.”

Detailafwatering

Waterschap Vechtstromen beheert niet alle watergangen in Twente. “We hebben onze legger watergangen, de relatief grotere watergangen, waar we beheer en onderhoud voor uitvoeren.” De legger is een kaart waarop de watergangen staan vermeld.
Het waterschap heeft daarnaast ook te maken met een groot stelsel van detailafwatering: sloten en greppels, watergangen waar het waterschap geen zeggenschap over heeft, en waarvan het beheer en onderhoud bij agrariërs, terrein beherende organisaties of de gemeente ligt.

“We kijken waar we met welke watergangen het water vast kunnen houden”

“We kijken met elkaar, ook in het programma Haarvaten op Peil, waar we met welke watergangen het water vast kunnen houden, en dan het liefst zo hoog mogelijk in dit gebied. Dit gebied, Roelinksbeek Voltherbeek, is gelegen op de flank van een stuwwal. Het kent een heel groot maaiveldverloop, het is een groot hoogteverschil. In tijd van neerslag komt daardoor het water heel snel tot afstroming in de beken en dat willen we eigenlijk voorkomen.”

Puzzel leggen

Eekers: “In voorgaande jaren hebben we het systeem ingericht om het water zo snel mogelijk af te voeren, nu weten inmiddels dat het ook heel belangrijk is om het water in droge perioden vast te houden. Het is echt een puzzel leggen. We kijken rondom de Roelinksbeek en Voltherbeek samen met grondeigenaren hoe we die puzzel kunnen leggen. Wat zijn elkaars belangen, hoe kunnen we elkaar versterken, zodat in dit gebied een win-winsituatie ontstaat. We willen met elkaar sturen in het watersysteem.”

icon_main_info_white_glyph

Inloopbijeenkomst Vechtstromen

De inloopbijeenkomst wordt gehouden op donderdag 27 juni 2024 bij streekrestaurant ’t Sterrebos, Beuningerstraat 71 in Beuningen. Tussen 16.00 uur en 20.00 uur staat de koffie klaar, vooraf aanmelden is niet nodig.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.