Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose kinderboerderij gaat Erve Weusthag heten en wordt ook leuk voor 'grote kinderen'

  • Alpaca cadeau kinderboerderij wethouder bruggink 1twente
    Beeld: 1Twente
  • Alpacas 1twente
    Beeld: 1Twente
  • Ondertekening kinderboerderij gemeente hengelo swb erve weusthag
    Beeld: 1Twente

Kinderboerderij Weusthag gaat verder als Erve Weusthag. De kinderboerderij wordt gemoderniseerd en de exploitatie komt in handen van een nieuwe stichting. Wel blijft Gildebor de dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Het moet volgens alle betrokkenen een plek worden veel meer dan alleen voor kinderen. Wethouder Claudio Bruggink heeft namens de gemeente Hengelo de kinderboerderij twee alpaca's cadeau gedaan.

Met het openen van de stal werden de twee alpaca's door wethouder Claudio Bruggink de wei ingelaten. De jonge dieren hebben nog geen naam. “We hebben hiervoor een prijsvraag uitgeschreven”, zegt Bruggink. Iemand uit het publiek roept de naam 'Claudio' als mogelijke optie. De wethouder lacht: “Verzin een leuke naam, zou ik zeggen. Graag een die geen betrekking heeft op de wethouder.”

Naamsverandering

Kinderboerderij Weusthag gaat voortaan verder als Erve Weusthag. Waarom is een naamsverandering nodig? “Omdat het veel meer is dan alleen een kinderboerderij”, zegt Hans Oude Avenhuis, voorzitter van de Stichting Erve Weusthag. “De verbinding met het Weusthagpark wordt zo veel beter gemaakt. Erve Weusthag gaat hierin een centrale rol spelen.” Concreet betekent dit dat de kinderboerderij wordt gemoderniseerd en dat de plek veel meer wordt dan een plek alleen voor kinderen.

Ontmoetingsruimte

Het boerderijgebouw wordt een ontmoetingsruimte en er komt een terras waar mensen een kopje koffie kunnen halen. Natuurlijk blijft veel wel hetzelfde. “De kinderboerderij is een plek waar Hengeloërs graag komen”, zegt Bruggink. “Ik heb veel vertrouwen in de nieuwe stichting en dat de kinderboerderij zich verder kan ontwikkelen.”

Educatie

In het Weusthagpark komen allerlei clubs en verenigingen samen, met als hoofddoel er een natuurlijk stadspark van te maken waar educatie centraal staat. “Ons doel is om mensen bewust te maken om gezonder te leven en meer in de natuur te zijn”, aldus Oude Avenhuis. Vrijwilligers krijgen daarbij nog een belangrijkere rol.

Marnixmorsink marianrupert hengelosees 1twente
Lees ook
Marnix en Marian toveren Hengelose Es om tot één grote 'proeftuin'

Voedselbos

Eén van de plekken die volop in ontwikkeling is, is het voedselbos. Het voedselbos is onderdeel van het project Good Ett'n, een initiatief om meer voedselplekken in en rondom Hengelo te krijgen. Op een stuk gemeentegrond moet over een paar jaar een natuurlijk bos staan met allerlei eetbare planten en struiken.

Jeroen Kleinsmann is de kartrekker van het voedselbos en weet over elke plant wat te vertellen. Wanneer je over de weide kijkt, is er nog geen bos te zien, maar schijn bedriegt, vertelt Kleinsman: “We hebben al 1.146 planten en bomen geplant.”

Lees verder onder de afbeelding.


Jeroen kleinsmann voedselbos 1twente
Jeroen Kleinsmann in het voedselbos in wording.
Beeld: 1Twente

De planten en bomen zijn speciaal uitgekozen, zodat er het hele jaar door stuifmeel is, wat goed voor de biodiversiteit is. “We maken alleen gebruik van meerjarige planten. Over 5 tot 7 jaar kunnen we serieus gaan oogsten.”

Bomen uit Nijverdal

Een deel van de planten komt van een voedselbos bij Nijverdal, dat gaat verdwijnen. Kleinsmann kan een heleboel bomen vanuit dit voedselbos overnemen, maar heeft veel hulp nodig om dit naar Hengelo te krijgen: “Met vijftien vrijwilligers is dat te veel.” Kleinsmann hoopt dat de gemeente Hengelo hier nog iets in kan betekenen.

Beheerder

Tjim Weijering blijft beheerder van de kinderboerderij. “We willen nu de basis op orde hebben en in de toekomst willen we ook op de zaterdag open zijn”, vertelt hij. Daarvoor zijn wel extra vrijwilligers nodig.

Over een jaar wordt de samenwerking tussen Stichting Erve Weusthag, SWB en de gemeente Hengelo geëvalueerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.