De geestelijke gezondheidszorg mag er vooralsnog op huurbasis gebruik van blijven maken. Maar op termijn zal Mediant haar voormalige eigen pand aan de Raiffeisenstraat in Enschede gaan verlaten. De gemeente neemt het eigendom van het perceel voor een nog onbekend geldbedrag over. Het is de volgende in een rijtje 'strategische aankopen'.
Het is een bijzondere locatie, Raiffeisenstraat nummer 44. Niet als het om het gebouw zelf gaat, want dat is een 'simpel' complex van waaruit specialistische zorg wordt verleend. Maar de plek, tegenover nieuwbouwproject De Melkhal en in de achtertuin van fabrikantenvilla Van Heek, behoor tot de belangrijkste ontwikkellocaties van de gemeente Enschede.
De Driehoek, zo wordt het gebied genoemd dat ingesloten ligt tussen Raiffeisenstraat, Deurningerstraat en Hengelosestraat. Concrete bouwplannen zijn er niet, maar het is bekend dat de gemeente de huidige uitstraling van het gebied niet vindt passen bij een stationsgebied in een stad met de allure die Enschede nastreeft.
Nu Mediant kenbaar heeft gemaakt dat zij het zorgcomplex op de Helmerzijde wil uitbreiden, kunnen op termijn andere zorglocaties daardoor sluiten. Een daarvan is het complex aan de Raiffeisenstraat 44. In de jaarrekening van 2023 schrijft de GGZ-organisatie dat daarover het gesprek met de gemeente Enschede wordt aangegaan.
De gemeente Enschede heeft er duidelijk geen gras over laten groeien en neemt het pand van Mediant over. De zorginstelling zal er nog geruime tijd gebruik van blijven maken. De aankoop van het perceel wordt in juli formeel afgerond.
Het college rondt deze aankoop op eigen houtje af. De gemeenteraad hoeft geen toestemming te geven. Dat heeft zij vorig jaar namelijk al gedaan door een potje met geld voor strategische aankopen beschikbaar te stellen. Zo zijn ook de aankoop van het ING-bankgebouw aan de Boulevard en enkele percelen op het Horstmanpark afgerond en staat het ABN-gebouw op het Stationsplein nog op het wensenlijstje.