Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Losser maakt kennis met diversiteit en beperkingen: cultuurfestival, rolstoelparcours en meer

Wethouder Marian Oosterbroek
Wethouder Marian Oosterbroek
Beeld: Gemeente Losser

Een cultuurfestival van een week, een rolstoelparcours, je bewust worden hoe het is om licht verstandelijk beperkt te zijn of dement te worden: de gemeente Losser start dit jaar met het uitvoeringsplan ‘Inclusief Losser’.

De inwoners van de gemeente krijgen dit jaar de gelegenheid om laagdrempelig kennis te maken met andere culturen en meer te weten te komen hoe Lossenaren omgaan met beperkingen, of het nu om fysieke of mentale beperkingen gaat, vertelt wethouder Marian Oosterbroek in de ochtendshow Twente wordt Wakker.

Audiofragment
Het uitvoeringsplan ‘inclusief Losser’ | Marian Oosterbroek
De gemeente Losser heeft het uitvoeringsplan voor ‘Inclusief Losser’ goedgekeurd. Dit plan is onderdeel van de inclusieagenda, die zich inzet voor gelijke kansen en het tegengaan van discriminatie voor alle inwoners.

De gemeente Losser heeft deze maand het uitvoeringsplan voor ‘Inclusief Losser’ goedgekeurd. Dit plan is onderdeel van de inclusieagenda, die zich inzet voor gelijke kansen en het tegengaan van discriminatie voor alle inwoners.

Onbegrip en foute beelden

“De ervaringsdeskundigen, die we als gemeente al hadden met het maken van de inclusie agenda, zijn samen met ons aan de slag gegaan om te kijken wat we kunnen doen. Zij gaven aan dat we als gemeente allereerst moeten inzetten op bewustwording, zodat iedereen snapt dat er mensen zijn die een beetje anders zijn en dat dat ook oké is. Dat we onbegrip en foute beelden weghalen”, aldus Oosterbroek.

Bewustwordingskamer

Alles moet nog in gang gezet, maar ideeën zijn er genoeg. “Een cultuurfestival van een week, waarschijnlijk in het najaar. Er komt een rolstoelparcours waarbij mensen kunnen ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. Er wordt waarschijnlijk een VRbril georganiseerd, waardoor je kunt merken hoe het is om licht verstandelijk beperkt te zijn. Men wil een bewustwordingskamer maken: hoe is het om dement te worden.”
In het uitvoeringsprogramma staan onder andere een clinic gehandicaptensport en excursies naar religieuze gebouwen.

Fundament en verenigingsleven

Oosterbroek: “We vragen om onze ervaringsdeskundigen, Fundament en het verenigingsleven in de gemeente om ons daarbij te helpen. Het is een hele organisatie, maar we verwachten dat heel veel mensen samen met ons mee gaan werken om dat voor elkaar te krijgen.”

“We laten bijvoorbeeld al onze relevante beleidsstukken toetsen door onze ervaringsdeskundigen.”

Ondernemers en beleidsmakers

“Dit jaar richten we ons vooral op bewustwording van organisaties, ondernemers en beleidsmakers, zodat zij het verder dragen en het zelf ook oppakken in hun eigen organisatie.” De kindergemeenteraad heeft inmiddels een motie ingediend om alle speeltuinen geschikt te maken voor alle kinderen.

Inclusief personeelsbeleid

De gemeente gaat zelf ook aan het werk met bewustwording, benadrukt de wethouder. “We laten bijvoorbeeld al onze relevante beleidsstukken toetsen door onze ervaringsdeskundigen. En hebben we als gemeente wel een inclusief personeelsbeleid? Ook daar gaan we mee aan de slag.”

Meedenken?

Inwoners met een lichamelijke- of verstandelijke beperking of die te maken met discriminatie op wat voor manier dan ook, kunnen ook zelf meedenken met het vervolg van de inclusieagenda. Ze kunnen hiervoor contact opnemen met Peter Bosman van de gemeente Losser via [email protected]. Ook voor vragen over dit onderwerp kunnen ze bij Bosman terecht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.