Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Tubbergse burgemeester Postma nog steeds verslagen na spandoekdrama in Geesteren: ‘Veel impact op mij gemaakt’

STEVO Geesteren Spandoekdrama 20240622 Anko Postma
Het eerbetoon aan Epi Drost en Arnold Bruggink, vlak voordat de hijsbanden het begaven
Beeld: Reyer Boxum / Niels Wesselink

Er zijn inmiddels twee nachten overheen gegaan, maar deze maandagochtend is burgemeester Anko Postma nog steeds onder de indruk van het ongeluk in Geesteren. Tijdens een oefenwedstrijd tussen Stevo en FC Twente kwam een groot spandoek met ijzeren stellage in de menigte terecht waarbij tien gewonden vielen.

Samen met zijn vrouw was Postma zaterdag aanwezig toen het drama plaatsvond. “Je staat heel even stil en toen in een split-seconde kwam iedereen in actie om te helpen”, vertelt de burgemeester in de ochtendshow van Twente FM. Spelers, staf, vrijwilligers; Postma zag iedereen te hulp schieten. “Ik moet oppassen met namen noemen, anders vergeet ik mensen te benoemen.”

Neerstorten doek geesteren
Lees ook
Gewonden onder neergestort spandoek tijdens oefenwedstrijd FC Twente bij Stevo in Geesteren

Die hulp uit alle hoeken keek burgemeester Postma met respect naar. “Doordat de truss constructie weg werd weggetild konden hulpdiensten gelijk hun werk doen.” Hij zag hoe alle supporters na het ongeluk geëvacueerd werden. “Verslagen, uiteraard, maar wel in alle rust.”

‘Iedereen staat elkaar half’

“In het prachtige dorp Geesteren is het mooi om te zien dat iedereen elkaar half staat”, bewondert Postma. Hij ziet hoe betrokken iedereen is bij een evenement als dit. “In goede en in slechte tijden. Ook als er zoiets verschrikkelijk plaatsvindt.”

Stil

Op zondag 23 juni was er in het Geesterse café Kottink een bijeenkomst voor betrokkenen, ook Postma was hierbij aanwezig. “Het was er stil. Verslagenheid, verdriet, onmacht. Hoe heeft dit kunnen gebeuren”, aldus Postma over de sfeer van de bijeenkomst. Slachtofferhulp was eveneens aanwezig om hulp te bieden aan mensen die hier behoefte aan hadden. “Heel mooi om te zien dat iedereen naar elkaar luistert en het verdriet deelt.”

“Dat heeft heel veel impact op mij gemaakt”

Tijdens deze bijeenkomst sprak de burgemeester de zaal toe. “Ik hoop met mijn woorden nog wat bemoedigend te kunnen zijn. Niemand doet dit met opzet.” Op het terras achter Kottink sprak hij met de groep supporters van de sfeeractie. “Dat was erg indrukwekkend. Dit heeft veel impact op mij en een heleboel mensen gehad.”

Onderzoek

Aan speculaties doet de Tubbergse burgemeester niet. Vlak na het ongeval is de politie een onderzoek gestart. “Zaterdag is een plaats delict afgezet, die is dezelfde avond nog weer vrijgegeven”, legt hij uit. Het onderzoek naar hoe het ongeval heeft plaats kunnen vinden loopt nog. “Dit onderzoek richt zich nu op diverse betrokkenen.”

Audiofragment
Ongeluk spandoek Stevo Geesteren | Anko Postma
"Er was vooral heel veel stilte", zegt burgemeester Anko Postma
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.