Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedeërs proberen raadsleden te overtuigen met hun beste ideeën voor de stad: 'Hondenbelasting is oneerlijk'

20240624 Stadhuis Enschede motiemarkt gemeenteraad
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

De animo is wel eens groter geweest voor de zogeheten motiemarkt in het stadhuis van Enschede. Het jaarlijkse tafereel, dat in aanloop naar de besluitvorming over de gemeentebegroting plaatsheeft, telt deze maandagavond slechts vijf inzendingen. Vijf Enschedeërs die met een pitch raadsleden ervan proberen te overtuigen dat hun idee uitgevoerd moet worden. Van schaaktafels in parken tot meer aandacht voor het Overijsselse slavernijverleden.

15.000 euro vragen Ton Ouwehand en Rob Dieleman voor het drukken van het Enschedese magazine WIJS. Journalist Ouwehand is door de gemeente aangesteld als hoofdredacteur van de eenmalige uitgave van het blad dat Enschedeërs moet klaarstomen om 'plezierig ouder te worden'. Een concept ligt klaar, maar de definitieve uitgave van het magazine moet nog wel in grote oplage gedrukt worden. En daar is extra budget voor nodig. Aan creatieve raadsleden de taak om een potje te vinden.

Drie honden = 280 euro belasting

Lennart ter Beek is pas 16 jaar, maar niet bang om zijn standpunt bij lokale politici onder de aandacht te brengen. Zijn bijdrage aan de motiemarkt is een opstel over hondenbelasting, waar de vierdejaars havoleerling een uitstekend cijfer voor kreeg van zijn docent Maatschappijleer. Lennart baalt dat zijn ouders dit jaar meer dan 280 euro extra belasting moeten betalen, omdat zij thuis drie honden hebben. En dat terwijl stadsgenoten die bijvoorbeeld drie katten in huis hebben voor 0 euro worden aangeslagen. "Dat is oneerlijk", zegt Lennart.

369051 513153 hondenpoepveldjes hups hondenpoep hondenbelasting tubantia wouter borre
Lees ook
225 poepveldjes weg, maar hondenbelasting in Enschede gaat niet omlaag

Hij roept de politiek op om de hondenbelasting af te schaffen. Een petitie volgt nog. Hondenbelasting wordt gebruikt om algemene uitgaven mee te doen, slechts een klein deel vloeit terug naar het onderhoud van uitlaatveldjes. Het afschaffen van de belasting schiet een gat van 950.000 euro in de begroting. "Voer desnoods een dierenbelasting in, voor alle huisdieren", aldus Lennart. Een gemeente mag echter alleen belastingen heffen die bij wet zijn vastgelegd... en belasting op katten en goudvissen valt daar niet onder. Als de gemeenteraad een nieuwe poging doet om de hondenbelasting af te schaffen, moet er dus een andere dekking worden gevonden.

Schaken op het Van Heekplein

Andere initiatiefnemers bij de motiemarkt richten zich op meer praktische of bruikbare zaken. Jan Stornebrink, nog niet heel lang Enschedeër, is daar een voorbeeld van. Op het laatste moment werd hij geattendeerd op de mogelijkheid op ideeën bij de lokale politiek aan te dragen en hij besloot er gebruik van te maken. Stornebrink is fervent schaker. Een leuke manier om onder de mensen te komen en je tegelijkertijd je hersenen te kraken. Maar bij verenigingen wordt er vaak laat in de avond geschaakt en is er vaak sprake van lidmaatschapsgelden.

Lees verder onder de afbeelding.


20240624 Stadhuis motiemarkt Enschede gemeenteraad magazine WIJS
WIJS is een eenmalige magazine over 'plezierig ouder worden in Enschede'.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Stornebrink vindt dat iedereen laagdrempelig moet kunnen schaken en pleit voor schaaktafels in de buitenlucht, bijvoorbeeld in parken. "Maar laten we eens beginnen op het Van Heekplein", zegt hij. Een betonnen tafel met een schaakbord erop, meer is er niet nodig. "Je neemt zelf je stukken mee en kan een potje schaken." Deze ontwikkeling staat ook wel bekend als 'urban chess'. In meerdere gemeenten, zoals Den Haag en Capelle aan den IJssel, zijn er al schaaktafels.

Dialoog over slavernijverleden

Enschede heeft een online uitgaansagenda, maar Ronald van Raaphorst van Platform Unbored vindt dat het beter kan. Hij heeft een 'slimme agenda' ontwikkeld, die zelf via social media op zoek gaat naar activiteiten, groot- en kleinschalig, en deze automatisch toevoegt. "Maar de agenda houdt op basis van zoektermen en clicks ook bij wat de gebruiker leuk vindt", aldus Van Raaphorst. Zo krijgen gezinnen met kinderen al gauw de voor hun leuke activiteiten in de stad te zien, per dag. Het bijhouden van de agenda kost zo'n 2 fte en Van Raaphorst hoopt dat de gemeenteraad dat er voor over heeft, eventueel in combinatie met de citymarketing van Enschede Promotie.

En ten slotte is er Marco Krijnsen, publiekshistoricus bij de Overijsselacademie. Die begint na de zomer in samenwerking met de Museumfabriek en kunstenaar Amber Hyacinth met de creatie van een 35 meter lang wandkleed waarin de verhalen van het Overijsselse slavernijverleden zijn verwerkt. Het wandkleed moet de dialoog over het onderwerp stimuleren en mensen van verschillende achtergronden met elkaar in contact brengen. Rondom de komst van het wandkleed, dat bij de Museumfabriek komt te hangen, worden volgend jaar festiviteiten voorbereid. Krijnsen vraagt de gemeenteraad om een bijdrage van 10.000 euro in het geheel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.