Verkeer
Stuur appje
Zoek

FBK Games dit jaar ultieme test voor atleten in aanloop naar Olympische Spelen: 'Iedereen is in topvorm'

Het zijn drukke tijden voor Hans Kloosterman. Als directeur van de FBK Games, die dit jaar op zondag 7 juli worden gehouden, is hij een weekend eerder al in touw tijdens het NK Atletiek. Voor het eerst sinds 1987 wordt deze wedstrijd weer in Hengelo gehouden. Tientallen vrijwilligers zijn beide weekenden ingeroosterd. "Voordat we 'ja' zeiden tegen deze combi hebben we eerst hen gepolst, want zonder vrijwilligers gaat het niet."

Veel van de atleten die eind juni (NK) en begin juli (FBK Games) in Hengelo aan de start staan, kijken met meer dan een schuin oog naar 'Parijs'. Eind juli beginnen daar de Olympische Spelen. "Op de NK kan een aantal atleten zich nog plaatsen voor Parijs, maar direct daarna is die mogelijkheid er niet meer. Atleten die vervolgens een weekendje later meedoen aan de FBK Games zien die wedstrijd als een laatste meetmoment. Ze zitten op 7 juli, als het goed is, heel dicht tegen hun Olympische topvorm aan."

“De NOS heeft noch zendtijd noch mensen beschikbaar voor de FBK Games als er voetbal op tv.”

Het is volgens Kloosterman zeker twintig jaar geleden dat 'zijn' FBK Games zo kort voor de Olympische Spelen zaten. "Doordat de EK Atletiek begin juni zijn ingeroosterd, in ons vaste weekend dus, moesten wij schuiven. Vanwege de EK Voetbal kwamen we uit op zondag 7 juli, omdat dat de eerst voetbalvrije zondag is. De NOS heeft noch zendtijd noch mensen beschikbaar voor de FBK Games als er voetbal op tv is en vanwege onze sponsoren moeten we wel op tv komen met onze wedstrijd."

Henk koopman 1twente mpm
Lees ook
Na 35 jaar is het NK Atletiek terug in Hengelo: ‘Hopen op een nieuw wereldrecord’

Dat maakt deze editie heel bijzonder, vertelt Kloosterman: "Een aantal wereldtoppers, zoals Armand Duplantis, ontbreekt, maar we hebben wel een heel goed deelnemersveld in de breedte. Neem het kogelstoten bij de vrouwen: 8 dames uit de top 12 zijn van de partij, waaronder de regerend Olympisch kampioene, de regerend wereldkampioene en de regerend Europees kampioene. Verder hebben we de grote kanshebster op goud op de 800 meter in Parijs, de Engelse Keely Hodgkinson, aan de start staan."

Uitverkocht

Nog een bijzonderheid is dat het evenement voor het eerst in decennia enkele weken voor aanvang al compleet was uitverkocht. Alle 8.200 stoeltjes zijn bezet. Volgens Kloosterman heeft dat te maken met twee factoren: "Enerzijds is dat een resultaat van het jarenlang investeren in dit evenement. Dat betaalt zich nu uit. Anderzijds heeft het natuurlijk te maken met de prestaties van de Nederlandse atleten op het wereldtoneel. Mensen willen Femke Bol, Nadine Visser, Liemarvin Bonevacia, Churandy Martina en Jessica Schilder graag in het echt zien schitteren."

icon_main_info_white_glyph

NK Atletiek: drie dagen topsport

Bij de Nederlandse kampioenschappen komend weekend zijn vrijwel alle nationale toppers van de partij. Dus mocht je geen kaarten voor de FBK Games bemachtigd hebben, ga dan naar de site van de Atletiekunie en bestel daar je tickets voor de wedstrijden op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 juni.

Of er veel records zullen sneuvelen op zondag 7 juli durft Kloosterman niet te voorspellen: "Op wereldrecords reken ik niet. Dat is meer iets voor de Olympische Spelen. Maar er komen hopelijk wel nieuwe stadionrecords."

Enige internationale topatletiekwedstrijd van Nederland

De FBK Games is de enige internationale topatletiekwedstrijd in Nederland en maakt deel uit van de World Athletics Continental Tour Gold, een wedstrijdencyclus van twaalf wedstrijden.

icon_main_info_white_glyph

Sifan Hassan loopt 10.000 meter op zaterdag

Net als vorig jaar loopt Sifan Hassan dit jaar op de zaterdagavond voorafgaande aan FBK Games al een 10.000 meter tegen verschillende andere toploopsters om 20.30 uur. De dag erna loopt ze de 1500 meter. Kloosterman: "Het is voor haar een uitgelezen kans zich te testen op weg naar Parijs, waar ze startgerechtigd is op de 1.500, de 5.000 en 10.000 meter op de baan én de marathon op de weg. Pas eind juli zal Sifan bekend maken op welke onderdelen ze daadwerkelijk start.” De 10.000 meter op zaterdag 6 juli is gratis te bezoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.