Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo krijgt met Felyx zijn deelscooters terug; ritjes naar Enschede mogelijk

240625 felyx staand PR
Vorig jaar verdwenen achtereenvolgens de aanbieders Bolt, Check en Felyx uit de stad, maar laatstgenoemde is vanaf volgende week terug.
Beeld: Felyx

De deelscooter keert terug naar Hengelo. Vorig jaar verdwenen achtereenvolgens de aanbieders Bolt, Check en Felyx uit de stad, maar laatstgenoemde is vanaf volgende week terug. Het bedrijf kreeg een vergunning voor vier jaar en plaatst nu weer scooters in Hengelo. Omdat Felyx al in Enschede actief is, zijn er ritjes mogelijk tussen beide steden.

Sinds eind vorig jaar moeten aanbieders van deelvervoer een vergunning aanvragen om in Hengelo actief te mogen zijn. Hierin wordt opgetrokken met Enschede, zodat ritten tussen beide steden mogelijk zijn.

Fout

Felyx had nooit uit Hengelo willen vertrekken, maar door een administratieve fout gebeurde dit toch. Het bedrijf dacht dat een aanvraag in alleen Enschede volstond, maar dat bleek niet te kloppen. Er mag dan tussen beide steden worden samengewerkt in de uitvoering, de aanvraag moet per gemeente gedaan te worden. Toen de Hengelose vergunning afgelopen winter verliep, liet het bedrijf al weten zo snel mogelijk terug te willen keren in het straatbeeld van Hengelo.

230407 hub deelvervoer steen hengelo FOTO FRANKLIN
Lees ook
Deelvervoer heeft toekomst met hubs en makkelijke ritjes tussen Hengelo en Enschede

Verkeerswethouder Hanneke Steen is blij dat Felyx terug is in Hengelo: "Het delen van vervoersmiddelen wordt steeds belangrijker. Met meer, snellere en schonere verbindingen tussen Hengelo en Enschede zijn ook meer voorzieningen bereikbaar. En voor meer mensen. Mooi dat we dat nu gezamenlijk met Enschede oppakken en met de vergunning ook iets kunnen doen aan de overlast die door onze inwoners wordt ervaren."

icon_main_info_white_glyph

Ook fietsen en auto’s kunnen gedeeld worden

Naast scooters van Felyx zijn er ook fietsen van Bolt en auto’s van Greenwheels en MyWheels beschikbaar in Hengelo. Meer informatie over deelvervoer? Kijk op www.hengelo.nl/deelvervoer.

Die overlast moet worden tegengegaan met speciale 'deelvervoerhubs', parkeervakken in de Beursstraat, bij Thiemsbrug en op het Industrieplein. Alleen daar kunnen deelscooters worden opgepikt en achtergelaten. Wie de scooter buiten dat gebied parkeert, kan de app niet meer afsluiten en dan blijft de teller dus doorlopen. Dit dankzij in de scooters aangebrachte GPS-trackers.

Verrommeling

Steen: "Hiermee willen we verrommeling van de openbare ruimte en overlast door foutgeparkeerde deelvoertuigen tegengaan."

icon_main_info_white_glyph

Voorrangsbeleid

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat vergunningaanvragers die in zowel Hengelo als Enschede aan de slag willen voorrang krijgen boven partijen die slechts in een van de twee steden interesse hebben: "Dat is voor beide gemeenten natuurlijk interessanter." Momenteel is in Enschede zowel Felyx als Bolt actief. Stel dat Bolt in Hengelo een aanvraag doet, dan maakt deze partij dus een grote kans dat de aanvraag wordt goedgekeurd, mits aan de andere voorwaarden voldaan wordt. De woordvoerder weet niet of er momenteel een aanvraag van een andere partij ligt. Per type voertuig mogen maximaal twee aanbieders in Hengelo actief zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.