Bij elkaar komen met mensen die je niet kent en dan Mens erger je niet! spelen. Dat gebeurt al tien jaar in Hengelo. Het toernooi is een ode aan de toevallige ontmoeting en wordt georganiseerd door Tom Morssink en twee andere mede-Saxion-docenten: Hans Leyenaar en Stephan Corporaal. Donderdag 27 juni wordt de traditie voor de elfde keer gehouden. Iedereen is welkom.
“Ik kwam er achter dat het steeds moeilijker is om elkaar op straat te treffen en een gesprekje met elkaar te voeren”, vertelt Morssink. Dus nodigt hij allerlei mensen uit bij hem thuis, bekenden en onbekenden, om een potje Mens erger je niet! te spelen. Het blijft overigens niet bij het schuiven van poppetjes op een bord. Tijdens het spelletje wordt actief de dialoog opgezocht.
Gesprekken over een maatschappelijk of sociaal-economisch thema worden niet geschroomd. “We willen het ongemak van dat ‘eerste uur op een verjaardag’ overslaan en direct de diepte in gaan.” De regie van de avond is in handen van Saxion-docent Hans Leyenaar, maar tijdens de samenkomst bekroond als ‘verwarringscoach’. “Hij gaat de nodige verwarring brengen die avond”, weet Morssink.
Lees verder onder de afbeelding.
Bijna iedereen die Morssink tegen het lijf loopt wordt uitgenodigd. Vorig jaar waren er bijvoorbeeld boeren, klimaatactivisten, nonnen uit Denekamp, buren en studenten van het ROC van Twente en Saxion. Adrie Hemmink, juf Twents, was ook aanwezig vorig jaar. “Ik vond het heel bijzonder. Overal in het huis van Tom liggen Mens erger je niet!-borden. Je moet ook doordraaien, waardoor je elke keer bij andere mensen komt te staan. Er ontstonden hele leuke gesprekken.”
De genodigden moeten ook vragenlijsten invullen. Vorig jaar gingen die vragen over polarisatie, dit jaar wordt het thema vergrijzing aangesneden. “Een vraag zou bijvoorbeeld kunnen zijn: hoe kunnen we de oudere groep mensen op een goede manier inzetten in de samenleving?” Uitkomsten van die vragenlijsten nemen de organiserende docenten mee in hun werk als onderzoeker bij Saxion en Windesheim. “Je zit vaak in je eigen bubbel, maar op zo’n avond komen er mensen vanuit diverse achtergronden. Dan krijg je een heel goed en breed overzicht van wat er speelt over een bepaald thema.”
Lees verder onder de afbeelding.
Morssink is naast zijn werk als docent ook streektaalambassadeur. De Twentse taal is voor hem belangrijk om in te zetten, ook in zijn werk als onderzoeker. “Als je kijkt naar bijvoorbeeld het thema vergrijzing, dan sluit dat aan bij de doelgroep ouderen. Zij spreken vaak nog volop Twents. Het is belangrijk om in die taal aan te sluiten.”
Zin in een potje mens erger je niet? Dan kun je donderdag afreizen naar Hengelo. Meld je bij Tom Morssink op social media.