Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede wil toerisme verder uitbaten: toeristentaks omhoog en ook betalen op festivalcampings

Festivalcamping camping Freshtival festival Enschede Rutbeek 1 Twente 2
Beeld: 1Twente

In de jacht op meer inkomsten is het college van Enschede uitgekomen bij toeristen en weekendtrippers. De gemeentekas moet mede met oog op dreigende tekorten gespekt worden. En omdat bestuurders vervelende bezuinigingen zo veel mogelijk willen voorkomen, richt de blik zich op alternatieven. Het plan is om de toeristenbelasting te verhogen én uit te breiden. Ook gasten van festivalcampings moeten straks aan een extra heffing op overnachtingen geloven.

Wie in Enschede een nachtje overblijft moet daarvoor op dit moment 2,90 euro per nacht betalen bovenop de kosten van de hotelkamer, het zomerhuisje, de B&B of een andere vorm van logies. Althans, de eigenaar van de accommodatie berekent deze belasting vaak door in de eigen tarieven. Voor een overnachting op een camping geldt een belasting van 1,10 euro per persoon per nacht.

Verhoging van 10 procent

Tarieven laten zich moeilijk vergelijken en dat heeft te maken met de aanwezigheid van verschillende soorten overnachtingsplekken in gemeenten. Enkele tientallen gemeenten kennen niet eens een toeristenbelasting. Het 'harde' landelijke gemiddelde is een tarief van 2,34 euro per nacht. Als het gemiddelde wordt afgewogen tegen het aantal inwoners per gemeente, dan zou het volgens onderzoekscentrum COELO om gemiddeld 3,73 euro per nacht gaan.

In beide gevallen ligt het tarief in de meeste gemeenten lager dan het gemiddelde. En Amsterdam schiet er aan de andere kant met 16,76 euro per nacht ver bovenuit. Op basis van de gemiddelden meent het Enschedese college dat er genoeg reden is om toeristen meer te belasten op hun overnachting in de stad. Een verhoging naar het landelijke (gewogen) gemiddelde gaat B&W te ver, maar vanaf 2026 wordt het tarief wel met 10 procent verhoogd.

Ook betalen op festivalcamping

Dat betekent dat wie in Enschede in een hotel overnacht, daar vanaf 2026 ongeveer 3,20 euro per nacht voor moet bijbetalen. Het tarief voor campings gaat naar iets meer dan 1,20 euro per nacht. Het begrip camping wordt door de gemeente Enschede straks ook breder opgevat. Niet alleen de vaste kampeerplekken worden aangeslagen, maar vanaf volgend jaar ook festivalcampings.

Lees verder onder de afbeelding.


Festivalcamping camping Freshtival festival Enschede Rutbeek 1 Twente
Op Het Rutbeek overnachten in het Pinksterweekend jaarlijks duizenden bezoekers van het Freshtival op een tijdelijke camping.
Beeld: 1Twente

In Enschede kennen we daar eigenlijk maar één goed voorbeeld van: de weekendcamping van Freshtival op Het Rutbeek, waar meer dan 12.500 bezoekers drie nachten verblijven. Alleen al door deze campinggasten daarvoor te belasten, denkt het college 50.000 euro per jaar extra aan toeristenheffing op te halen. Elders in het land gebeurt het al, dus wil Enschede niet achterblijven. Buurtcampings (zoals in het Wooldrikspark) zijn niet bedoeld voor toeristen, dus zal daar geen toeristenbelasting worden geheven.

Extra inkomsten hard nodig

Enschede verdient op dit moment tussen 6 en 7 ton per jaar aan toeristenbelasting, maar die opbrengst hoopt de gemeente de komende jaren met eerder genoemde maatregelen dus flink te verhogen. Mooi, vond het CDA, dat vorig jaar met steun van een meerderheid in de gemeenteraad het college opdroeg om uit te zoeken hoe (een deel van) deze inkomsten kunnen terugvloeien naar de vrijetijdseconomie.

Piggy bank g7d0d3057c 1920
Lees ook
Gemeente Enschede wil op eigen kracht geld verdienen, maar hoe?

Maar het college zegt in haar beleidsplannen (zomernota) dat aan die oproep voorlopig geen invulling gegeven kan worden. De extra inkomsten uit de toeristenheffing heeft het college de komende jaren keihard nodig om de algemene uitgaven van de gemeente mee te kunnen dekken. Op 15 juli bepaalt de gemeenteraad of deze en andere begrotingsplannen worden doorgezet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.