Verkeer
Stuur appje
Zoek

Lokaal Hengelo komt met een zonnebrandpaal op het marktplein: 'Mensen bewust maken van het belang van smeren'

Foto smeerpaal glenn dedecker jeroen lensen 1twente
Filiaalmanager Jeroen Lensen van Holland & Barrett en Lokaal Hengelo-raadslid Glenn Dedecker.
Beeld: 1Twente

Het Hengelose marktplein heeft sinds vorige week een zonnebrandpaal, waarmee binnenstadbezoekers zich gratis kunnen beschermen tegen de zon. Het is een initiatief van Lokaal Hengelo-raadslid Glenn Dedecker en wordt gesponsord door Holland & Barrett en het bedrijf Smeerkees heeft de smeerpaal geleverd. “Hoe vaker we smeren, hoe beter”, zegt Dedecker.

De smeerpaal komt precies op het goede moment; de zon straalt woensdagmiddag volop en het is zo'n 29 graden op het Hengelose marktplein. Af en toe zie je een bezoeker of marktkoopman naar de smeerpaal lopen om gratis wat zonnebrand op te doen. “Je wilt op deze manier toch bewustwording creëren”, zegt Jeroen Lensen van de Hengelose vestiging van Holland & Barrett.

Gratis smeren

De smeerpaal werkt heel eenvoudig: je steekt je hand in de paal en je krijgt een beetje zonnebrand op je hand. “Dit is minerale zonnebrandcrème en het blijft op je huid zitten, in plaats van dat het wordt geabsorbeerd”, zegt Lensen. Volgens Lensen is het voordeel van dit soort zonnebrandcrème dat je direct beschermd bent. De paal is vandalisme-proof en is gemaakt van een speciaal roestvrij staal dat ook gebruikt wordt op cruiseschepen.

Idee

Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo kwam op het idee toen hij aan de kust een smeerpaal zag staan. “Ik dacht: 'Waarom zou je niet zo'n smeerpaal op het marktplein zetten?' Mensen eten hier graag een broodje in de zon en er zijn veel kinderen die spelen. Of wanneer je met collega's even tussen de middag een wandeling over het marktplein maakt, dan is het goed om je even in te smeren.”

'Gemeente zegt nee'

Dedecker wierp afgelopen mei een proefballon op om te kijken of het college van burgemeester en wethouders wat zag in het plan om dit soort smeerpalen met gemeenschapsgeld in de stad te krijgen. De gemeente gaf aan het belangrijk te vinden dat mensen zich goed insmeren, maar zag het niet als hun taak om dit soort palen te faciliteren. Volgens de gemeente is dit geen wettelijke taak. Ook is er geen budget vrijgemaakt door de gemeenteraad om dit te bekostigen.

Gratis zonnebrandcrème smeerpaal zilveren kruis
Lees ook
Hengelo ziet niets in smeerpalen met gratis zonnebrandcrème in de stad

Naar aanleiding van berichtgeving nam het bedrijf Smeerkees contact op met Dedecker. De paal op het marktplein wordt gesponsord door winkelketen Holland & Barrett. De gemeente Hengelo gaf eerder al aan het een rol te vinden voor andere partijen, maar hebben wel geholpen om deze smeerpaal mogelijk te maken. “Het is fijn dat de ambtenaren van de gemeente Hengelo hebben meegedacht om de smeerpaal hier uiteindelijk te krijgen.”

Huidkanker meest voorkomende soort

Dat het smeren van zonnebrand belangrijk is, laten de cijfers zien: huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Volgens het KWF krijgen jaarlijks 77.000 mensen de diagnose. “Hoe meer we smeren, hoe beter je huid wordt beschermd. Het vermindert de kans op huidkanker en het voorkomt huidveroudering”, zegt Lensen.

Ook bij bewolking smeren

Niet alleen op zonnige zomerdagen hoort men zich in te smeren, maar ook wanneer het bewolkt is. “Wanneer het meer dan zonkracht 3 is, dan moet je eigenlijk smeren”, zegt Bas Assink van Smeerkees, het bedrijf dat de zonnebrandpalen levert. In heel Nederland staan zo'n 150 van dit soort exemplaren.

De smeerpaal blijft tot en met september staan en daarna wordt de balans opgemaakt hoeveel gebruik er van gemaakt is. “In de paal zit vijf liter zonnebrandcrème. Tijdens de zomerperiode moet die gemiddeld zo'n één à twee keer bijgevuld worden.”

Analyseren

Als het aan Dedecker ligt, is dit nog maar het begin. Bij de vergadering over de zomernota komt Lokaal Hengelo met een motie om in september de resultaten van de smeerpaal te analyseren. “Daarna willen we mogelijk in oktober bij de begroting een motie indienen om budget vrij te maken voor twee smeerpalen. "Hij heeft nog wel een suggestie voor een plek: "De ligweide van het Twentebad zou een ideale plek zijn voor een smeerpaal."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.