Zo’n 45 jongeren hebben met succes het Make & Meet-project afgesloten bij Kunstwerkplaats De Möllerwerf. Het traject is bedoeld voor onder andere studenten die dreigen uit te vallen of zich op een ongedwongen manier willen heroriënteren. Wekenlang konden ze workshops volgen en nieuwe dingen uitproberen om daarmee te ontdekken wat ze écht leuk vinden. De jongeren werden dinsdag beloond met een Europees erkend certificaat voor Maatschappelijke Diensttijd. (MDT)
Kunstwerkplaats De Möllerwerf heeft al eerder een Make & Meet-project georganiseerd in samenwerking met het ROC van Twente. Nieuw dit keer was dat studenten niet alleen een workshop konden volgen, maar ook hebben geassisteerd bij het geven van workshops aan andere doelgroepen, zoals asielzoekers. "Daarmee betrekken we het sociaal domein," zegt directeur Irma Bruggeman.
Bruggeman kijkt tevreden terug op het project. “Het traject is belangrijk, omdat heel veel jongeren geïsoleerd thuis zijn komen te zitten. Of het nu komt door corona, een foute studiekeuze of studenten die zich niet thuisvoelen in de klas, het is een hele speelse manier om je talenten te ontdekken, iets te betekenen voor een ander en toch onder de mensen te zijn. Het maakt dat sommigen toch weer teruggaan naar school en hun richting weer vinden.”
Lees verder onder de afbeelding.
Els Falkmann, die leerlingen begeleidt vanuit het ROC van Twente, sluit zich daarbij aan: "Je ziet gewoon wat dit met studenten doet. Daarom gaan we ermee door.” Falkmann zegt supertrots te zijn op de stappen die de studenten maken. "Ik zeg altijd: in iedere student zit talent.”
Het doel van het ROC van Twente is om studenten die dreigen uit te vallen nog meer maatwerk te bieden. Dat betekent kijken wat een student nodig heeft. Bij het Make & Meet-project kunnen andere scholen aansluiten. “Het ROC is wel de grootste toeleverancier, maar we hebben ook al contact met het praktijkonderwijs. Het is mooi dat andere opleidingen ons ook weten te vinden.”
Lees verder onder de afbeelding.
Ondanks het succes van projecten als Make & Meet, die vallen onder maatschappelijke diensttijd, komen er wel donkere wolken aan. Het nieuwe kabinet heeft het voornemen om maatschappelijke diensttijd te schrappen. Dit staat in het coalitieakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB. Falkmann: “We zijn heel erg aan het lobbyen dat dit soort projecten toch kunnen doorgaan. Het heeft een duidelijke meerwaarde voor jongeren zelf, maar ook voor de gehele samenleving.”
Het huidige project op De Möllerwerf is gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en kan daarmee nog 2,5 jaar door. In september start een nieuw Make & Meet-traject.
Lees verder onder de afbeelding.