Verkeer
Stuur appje
Zoek

Inrijverbod opgeheven: MST, spoedpost en apotheek beter bereikbaar vanuit Enschede-Oost 

20230720 Flitspaal Enschede Boulevard Mooienhof Kuipersdijk Wilco Louwes
Beeld: Wilco Louwes

Het is binnenkort toegestaan om vanaf Kuipersdijk/Mooienhof in Enschede via het busplein naar het ziekenhuis, de spoedpost en de centrumapotheek te rijden. De gemeente gaat het inrijverbod dat nu geldt opheffen, om de bereikbaarheid van de voorzieningen vanaf Enschede-Oost te verbeteren. Helaas voor automobilisten die denken nu een legale doorsteek naar de Haaksbergerstraat te hebben: ter hoogte van het Koningsplein gaat eenrichtingsverkeer gelden.

Nu nog kunnen automobilisten alleen bij ziekenhuis MST, de huisartsenspoedpost en apotheek komen vanaf de Haaksbergerstraat of parkeergarage.

Noodzakelijk

In het coalitieakkoord werd al afgesproken dat de bereikbaarheid vanuit het oosten van de stad verbeterd zou worden. De aanpassingen zijn alleen maar noodzakelijker geworden nu de spoedpost bij MST ook overdag is opengesteld om Enschedeërs zonder huisarts tegemoet te komen. Met het wegvallen van praktijk Co-Med is die groep onlangs met duizenden inwoners gegroeid.

Sluipverkeer

De plannen zijn overigens niet nieuw. Vorig jaar werd al bekend dat de flitspaal bij Kuipersdijk/Mooienhof zou verdwijnen - en daarmee ook het inrijverbod. De paal heeft er jarenlang gestaan zonder één boete uit te delen.

20230720 Flitspaal Enschede Boulevard Mooienhof Kuipersdijk 1 Twente 3
Lees ook
Nul boetes in vijf jaar: 'slapende' flitspaal in hartje Enschede wordt verplaatst

De flitspaal wordt verplaatst naar het zebrapad tussen het Koningsplein en Holland Casino. Vanaf die plek tot aan de Haaksbergerstraat gaat straks namelijk eenrichtingsverkeer gelden vanaf de andere kant, waarmee een route van oost naar west via die weg onmogelijk wordt. Sluipverkeer dat de doorsteek naar de Haaksbergerstraat toch neemt, wordt met de flitspaal op de bon geslingerd.

Lees verder onder de afbeelding.


Kaartje verandering verkeersplan bij MST spoedpost Enschede
Van de Mooienhof naar de Beltstraat via het busplein is straks toegestaan
Beeld: Gemeente Enschede

De plaatsing van de paal op die plek komt echter later dan de andere wijzigingen, zegt een gemeentewoordvoerder. Dat heeft te maken met de nodige tijdrovende procedures waarbij ook het OM betrokken is.

Planning

Om het inrijverbod bij de Kuipersdijk/Mooienhof op te heffen en de eenrichtingsweg vanaf de Haaksbergerstraat mogelijk te maken is nu alleen nog een verkeersbesluit nodig, meldt de gemeente. "Dat besluit publiceren we op 3 juli. Daarna volgt een bezwaarperiode van 6 weken. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan plaatsen we vervolgens de verkeersborden. Vanaf dat moment geldt de nieuwe situatie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.