Verkeer
Stuur appje
Zoek

Herinneringen aan Eduard Meester, oud-muziekschooldirecteur in Hengelo: 'Hij was gewoon muziek'

Afgelopen zaterdag overleed Eduard Meester op 75-jarige leeftijd. Hij was ruim 41 jaar verbonden aan de Hengelose muziekschool, waarvan 25 jaar als directeur. Meester heeft veel betekend voor het muziekonderwijs in de stad. Paul Lebbink, oud-secretaris van Stichting Muziekschool Hengelo, heeft vanaf 1986 zo'n twintig jaar met Meester samengewerkt en heeft goede herinneringen aan hem. "Hij was écht een mensenmens met enorm veel belangstelling voor de ander. Hij sprak altijd zijn waardering uit voor mensen en als als er problemen waren, dan ging hij oplossingsgericht te werk."

Mensenmens

Meester nam in 2011 afscheid als directeur en ontving uit handen van toenmalig burgemeester Frank Kerckhaert de zilveren erepenning van de stad. Kerckhaert omschreef Meester als 'een begrip in de Hengelose gemeenschap die alle begaanbare en onbegaanbare wegen heeft bewandeld om de muziekschool op de kaart te zetten.' Ter gelegenheid van zijn afscheid als directeur van de Muziekschool Hengelo ontving Eduard Meester ook zijn eigen glossy, getiteld: EDUARD.

Lebbink herinnert Meester ook als iemand die nergens bang voor was. "Als hij een bepaald idee had of een docent had een idee, dan zei hij: 'Dat doen we.' Dan werkte hij er zelf ook enorm hard aan om het te realiseren." Het was niet zozeer iemand die zelf op de voorgrond wilde staan: "Hij wilde echt mensen een kans geven."

Bruggenbouwer

Meester was ook een tactische bruggenbouwer en kon met iedereen goed opschieten binnen de muziekschool. Of het nu iemand van de administratie was of een docent, maar ook daarbuiten. "Muziekdocenten zijn toch vaak individualisten. Om daar een eenheid van te maken is niet eenvoudig, maar dat is hem toch gelukt."

Lees verder onder de afbeelding.


20110708 eduard meester einduitvoering foto jurjen stekelenburg JUR 8988 zwart wit verkleind
Foto van de einduitvoering in de schouwburg op zaterdag 2 juli 2011. Voor Eduard Meester was het de laatste einduitvoering in zijn functie van directeur. Het publiek, de leerlingen en docenten zwaaiden hem aan het einde van de avond uit met een lied.
Beeld: Oyfo / Jurjen Stekelenburg

Muzikant

Zijn eigen muzikale achtergrond hielp Meester in die missie. Zo speelde hij zelf saxofoon en was actief in het Overijssels Philharmonisch orkest, het Rotterdams Philharmonisch orkest en het Radio Philharmonisch Orkest.

Paul Lebbink: "Hij was zelf een heel goed muzikant. Voordat hij directeur werd, was hij onder andere ook de dirigent van Harmonie De Eendracht in Hengelo. Hij was constant met de muziek bezig. Dat tekende hem. Hij was gewoon muziek."

Muziekeducatie

Eduard Meester zette zich in voor het muziekonderwijs in de stad en met succes. In 2011 ging 17 procent van de Hengelose jeugd naar de Muziekschool, terwijl dit landelijk maar 9 procent was. Hij vond muziekeducatie van groot belang. "Muziek maakt slim, is goed voor de motorische ontwikkeling en het denkvermogen”, zei hij jaren geleden in een interview met Tubantia.

“Hij was constant met de muziek bezig. Dat tekende hem. Hij was gewoon muziek.”

Bezuinigingen

De Hengeloër zorgde ervoor dat de muziekschool een culturele kernvoorziening werd, maar kreeg ook te maken met bezuinigingen van de gemeente. "Het lesgeven gebeurde eerst individueel. Een leerling had een half uur les en daarna kwam er weer een andere leerling. Toen de subsidie minder werd, is men overgegaan op kleine groepslessen binnen de muziekschool. Het was best lastig om drie leerlingen tegelijkertijd les te geven, maar dat is hem goed gelukt."

Erfenis

Over de erfenis die Meester achterlaat, kan Lebbink kort zijn: dat is het muziekonderwijs in de stad. "Helaas is dat door bezuinigingen van de gemeente drastisch teruggelopen." Lebbink zegt het heel jammer te vinden dat Meester na zijn vertrek nog moest meemaken dat de muziekschool geleidelijk aan toch afbrokkelde, terwijl hij zich er zo enorm voor heeft ingezet om er een instituut van te maken.

Eerbetoon op carillon

Als eerbetoon aan Eduard Meester speelde stadsbeiaardier Roel Smit woensdagmiddag het nummer Autumn Leaves op het carillon van het stadhuis. De uitvaart van Eduard Meester was op donderdag 27 juni.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.