Het Fuldauer Fonds heeft vrijdag in Hengelo 'een vergeten prijswinnaar' alsnog in het zonnetje gezet. Drie Hengeloërs bedachten de naam Wilskracht voor het rode beeld in de kerktuin achter de Lambertusbasiliek. Twee daarvan werden beloond met een prijs tijdens een feestelijke onthulling op 7 juni jl. Marja de Visser-Nagtegaal, een andere inwoner die ook dezelfde naam instuurde, bleek door een fout niet uitgenodigd.
De Hengelose stond vrijdag onder het rode kunstwerk even dubbel in het zonnetje door het zonnige weer én door de overhandiging van een bos bloemen en een lunch voor vier personen. De cadeau's werd overhandigd door Jeannette Lodeweges en Janneke Oude Alink, beiden bestuurslid bij het Fuldauer Fonds.
"Nogmaals excuses, dit is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest", zei Lodeweges van de Hengelose stichting, die blij was dat de winnares meteen contact had opgenomen. "Anders waren wij er nooit achter gekomen."
Het Fuldauer Fonds zegt het bijzonder spijtig te vinden dat er iets mis is gegaan met de uitnodiging. Die had de Hengelose wel moeten ontvangen. Waar de oorzaak ligt, is niet helemaal duidelijk. "Bij het overzetten van meerdere bestanden met inzendingen naar een Excel-bestand is het waarschijnlijk fout gegaan", aldus Lodeweges, die blij is dat nu het één en ander is rechtgezet.
Het rode kunstwerk is een geschenk aan de stad vanwege het 50-jarige jubileum van het Fuldauer Fonds. De stichting riep inwoners begin dit jaar op om een naam te bedenken voor het beeld. Aan deze oproep gaven bijna 300 inwoners gehoor met de meest creatieve vondsten en onderbouwingen.
Ook Marja de Visser-Nagtegaal stuurde een naam in en bedacht de naam Wilskracht, net als haar stadsgenoten Michelle Meijer en Janine Westerik. Ze verwees in haar motivatie naar de naam van de kunstenaar (Jan Wils) en kracht. "Hengelo verandert en straalt wilskracht uit."
De Hengelose was echter onaangenaam verrast om uit de media te vernemen dat twee andere stadsgenoten, die toevallig ook dezelfde naam bedachten, tijdens de onthulling van de naam van het kunstwerk in het zonnetje werden gezet. Zijn kregen een bos bloemen en een feestelijke lunch aangeboden.
Zelf was De Visser-Nagtegaal op dat moment op vakantie in het buitenland en had zelf vooraf niks vernomen. "Medebewoners maakten mij er attent op en zeiden dat het toch wel heel onrechtvaardig is dat de één wel feestelijk wordt onthaald en genoemd én de ander niet."
De Visser-Nagtegaal trok meteen aan de bel bij het Fuldauer Fonds. De Hengelose gaf aan dat het haar écht niet gaat om de genoemde prijzen, maar wél om een stukje gerechtigheid en erkenning. Ze is blij dat daar gehoor aan is gegeven en dat de fout is rechtgezet.