Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Les in de Twentse sproak op Agelose basisschool: ‘Zo kan ik beter met opa’s en oma’s praten’

De Agelose basisschool ‘n Baoken begint deze vrijdagochtend niet met de reguliere rekenles, maar met een les Twents. Vanuit het 1Twente Tweta-project zijn werkbladen ontwikkeld, waarin de Twentse taal en Twents weerbericht centraal staan. Voor het eerst werden deze werkbladen door basisschoolleerlingen gebruikt.

“Het komt niet vaak voor dat lessen in het Twents worden gegeven”, vertelt juffrouw Lianne. Hoewel dit de eerste keer is dat de werkbladen worden gebruikt, is het niet voor het eerst dat de school aandacht besteedt aan de Nedersaksische taal. Ieder jaar tijdens de dialectmaand wordt daar een wekelijkse dialectles gegeven.

Wetenschappelijk bewezen

“Vroeger mocht je op school nooit Twents praten”, weet juffrouw Lianne. “Maar het is wetenschappelijk bewezen dat door de beheersing van het Nedersaksisch, je andere talen makkelijker oppakt.” In de klas van deze leerkracht zien de leerlingen ook de voordelen van het Twents: “Zo kunnen wij oudere mensen verstaan en zij ons.”

Afstudeerproject

Het idee van de Twentse werkbladen is ontstaan bij Laura Lansink. In samenwerking met het 1Twente Tweta-project heeft zij de werkbladen voor haar afstudeerproject ontwikkeld. Laura studeert Creative Business aan het Saxion in Enschede. De officiële aftrap van het werkblad ‘Noa reagn schient de zun!’ is na de zomervakantie. Het is de bedoeling dat scholen in heel Twente gebruik gaan maken van deze lesmodule.

Laura Lansink
Lees ook
Twents leren op de basisschool? Laura (21) maakt lesmateriaal in dialect
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.