Tweehonderd mensen die van lekker eten houden en daar een goede prijs voor willen betalen deden zondag mee aan Food by Foot. Vier Enschedese restaurants in het topsegment sloegen de handen ineen voor dit 'walking dinner': Café Soleil, Lazuli, BRUUT en Restaurant Joann. "We zijn geen concurrenten. We moeten juist dingen samen doen om onszelf en Enschede op de kaart te zetten."
Dat zegt Emiel Kwekkeboom van Restaurant Joann. Op de vraag of dit soort evenementen nodig zijn om het hoofd boven water te houden, moet hij even nadenken: "Niet per se. Wij draaien hartstikke goed. Door corona en de nasleep daarvan hebben we het natuurlijk allemaal moeilijk gehad en dan is het alleen maar mooi dat zoiets als dit nu weer mogelijk is."
Hij vervolgt: "We doen dit in de eerste plaats omdat we het gewoon gaaf vinden om leuke dingen te doen. Natuurlijk, dat kan ieder voor zich in z'n eigen zaak doen, maar het is juist mooi om eens te zien hoe collega's het aanpakken."
Ook de gasten weten het te waarderen, getuige deze reactie: “Het is een keer wat anders. We hebben bij drie van de vier restaurants wel eens gegeten. Maar nog nooit bij allemaal op een dag.” Ze proeven van bijzondere gerechtjes, zoals de bonbon van rabarber met shiso-azijn en witte chocola vooraf. Een van hen: “Ik hou eigenlijk niet van rabarber, maar op deze manier wel.”
Kwekkeboom is niet bang dat hij z'n vaste clientèle naar de buren jaagt, integendeel: "Iedereen werkt op z'n eigen manier. Op deze manier krijgen mensen die regelmatig bij ons eten een keer de kans om ergens anders een hapje te eten en te drinken. En andersom."
De tweehonderd deelnemers - Food by Foot was zo goed als uitverkocht - betalen ieder 150 euro voor een viergangendiner verdeeld over de vier restaurants. De aftrap was in de Grote Kerk, alwaar er champagne en amuses van alle restaurateurs lagen te wachten. Daarna gingen ze in groepjes de verschillende etablissementen langs.
Lees verder onder de afbeelding.
Drie van de vier deelnemende restaurants zijn normaliter niet open op de zondag. Dat betekent dat ze een dag extra personeel moeten inzetten. En dat is best puzzelen, omdat er een groot tekort aan mensen is.
Dat tekort is juist een van de redenen dat ze dit doen. Kwekkeboom: "We hopen zo aanstormend talent te interesseren bij ons te komen werken. We werken nu voor het eerst op deze manier samen, maar we ruilen bijvoorbeeld al wel leerling-koks uit. Zo komt een leerling-kok van Soleil na de vakantie bij ons het vak leren."
Als je denkt dat Enschede Promotie hier ook aan heeft bijgedragen, heb je het mis: de vier zaken organiseren het evenement zelf. Namens Enschede Promotie juicht medewerker Petra Kamping het initiatief echter van harte toe: "Het is alleen maar mooi dat er iets nieuws gebeurt. Als deze bedrijven ons daar niet bij nodig hebben, prima. Als ze wel hadden gewild dat we hadden geholpen bij het geven van ruchtbaarheid hieraan hadden we dat ook graag gedaan. Daar zijn we immers voor."
Het idee voor Food by Foot is afkomstig van Mandy Overbeek, de vriendin van Emiel Kwekkeboom en mede-eigenaar van Joann. "De ouders van een jongen die bij ons in de keuken werkt wilden hem graag een diner bij ons cadeau geven voor z'n verjaardag. Waarop Mandy bedacht dat het veel leuker zou zijn als hij ook eens bij andere zaken in Enschede te gast zou zijn." En van het een kwam het ander.
Nu de eerste editie zo'n succes blijkt, is het niet meer dan logisch dat er een vervolg komt, zegt Kwekkeboom: "We willen dit misschien wel twee keer per jaar gaan doen. We hebben niet voor niets een logo laten ontwerpen en banners en tasjes laten bedrukken. Andere restaurants zouden ook kunnen aansluiten, maar alleen onder de voorwaarde dat iedereen er 100% voor gaat." Het moge duidelijk zijn: ze willen bij Food by Foot geen meelifters, alleen aanpakkers.
Een van de deelnemers, die zich overduidelijk vermaakt, heeft nog wel een suggestie voor de organisatie: “Volgende keer aan het eind een kroegentocht erbij!”
Een bijzondere toevoeging deze middag en avond vormen de stadsgidsen, die de deelnemers onderweg van locatie naar locatie iets vertellen over de geschiedenis van Enschede. Ton Völker is een van hen. Hij leidt een groep van het ene naar het andere restaurant. “Ik vind het een mooi initiatief. Zeker nu de Proef Eet op z’n gat ligt. Zo kunnen mensen kennis maken met wat de stad te bieden heeft op culinair niveau.”