Tien jaar geleden was het voorgoed 'gedaan met de gezapigheid van stukjes op het podium', vertelt Bas Smies. Toen maakten de docenten van het Bataafs Lyceum voor het eerst een knallende videoclip om het eindexamenfeest op te luisteren. Nadat de afgelopen jaren allerlei genres de revue passeerden, komen de makers dit keer met een variant op Joost KIeins 'Europapa', genaamd 'Diplomama'.
De locatieleider van de Hengelose school voor voortgezet onderwijs blikt terug. "Het moest destijds allemaal een beetje spannender vond een aantal docenten, waaronder ik", vertelt Smies, die toen docent Engels was. "Tot 2014 zongen de docenten een liedje of speelden een toneelstukje. Dat was vaak toch een beetje belegen. Wij vonden in elk geval dat het beter kon."
Het begon met het keiharde 'Fight for your right' van The Beastie Boys. "Het contrast met voorgaande jaren was direct heel groot", lacht Smies. De jaren daarna volgden nummers in de meest uiteenlopende genres: van hardrock en punk tot levenslied en gabber. De clips worden getoond tijdens de diploma-uitreiking en daarna online gezet. Vaak gaan ze daarna viral. Smies: "De editie van 2019 belandde zelfs op het Jeugdjournaal!"
Waar de eerste clips nog werden opgenomen door de conciërge zijn het nu bijna professionele producties, waarvoor de nodige deskundigheid van binnen en buiten wordt ingeschakeld. "Een aantal van de docenten is er druk mee, maar muziekdocent Roy Huiskes steekt er het meeste tijd van ons allen in. Die moet zeker even genoemd worden."
Ondanks alle tijd die het kost, peinzen Smies en co er niet over om er mee te stoppen: "Elke lichting die van school gaat, kijkt uit naar dit moment. Je zult maar de leerling zijn van de eerste lichting die géén clip meer krijgt voorgeschoteld. Dat kunnen we echt niet maken. Daarbij vinden we het zelf ook veel te leuk om te doen. Het is toch tekenend dat er in al die jaren nooit iemand is afgehaakt van ons groepje? Er zijn er alleen bijgekomen."
Nieuw dit jaar is de rol die een aantal leerlingen heeft gekregen in de video en de sterke verhaallijn. Smies: "Het nummer vertelt het verhaal over de schoolloopbaan van een leerling. Er komt allerlei herkenbaars voorbij. Dat wij als hoofdpersonen voor paal staan, maakt het juist leuk. We stralen daarmee uit dat we een school met een informele sfeer zijn. Waar je naast dat je moet leren ook lol met elkaar kunt hebben. Misschien dat dat indirect bijdraagt aan het bepalen van iemands schoolkeuze, maar uiteindelijk doen we het voor de leerlingen die geslaagd zijn."
Hieronder het eindresultaat: