Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste NK Atletiek in Hengelo in 35 jaar kent slechts één minpuntje: 'Waar waren de bezoekers?'

240701 NK Atletiek ERNST 1 TWENTE
Henk Koopman kijkt vol tevredenheid terug op het NK afgelopen weekend in 'zijn' FBK Stadion, maar vindt het 'wel jammer dat er zo weinig mensen getuige waren van al dat moois'.
Beeld: Ernst Bergboer / Franklin Veldhuis / 1Twente

Het NK Atletiek zorgde afgelopen weekend voor drie dagen topsport in het Hengelose FBK Stadion. Er werden tal van persoonlijke records gevestigd, atleten en AtletiekUnie waren vol lof over organisatie en accommodatie en de sporters bleven gevrijwaard van regen. Organisator Henk Koopman kon maar één minpuntje bedenken: "Het is jammer dat er zo weinig mensen getuige waren van al dat moois."

Koopman sprak eerder de hoop uit dat het stadion op zaterdag en zondag misschien wel uitverkocht zou raken: "Dat is helaas niet gelukt. We hadden op vrijdag 2.000 bezoekers en op zaterdag en zondag elk 3.000. Opgeteld dus 8.000 mensen. Terwijl het stadion pas bij 10.000 bezoekers is uitverkocht."

“Vrijwilligers die hoorden dat we het NK van 2026 ook in Hengelo gaan organiseren, vroegen mij al om de datum en of ik hun naam al mocht noteren.”

Waar het aan ligt dat het eerste Hengelose NK in 35 jaar niet veel meer publiek op de been bracht? Koopman weet het niet: "We hadden mooi weer en vrijwel de gehele Nederlandse top deed mee en daar zitten tegenwoordig nogal wat wereldtoppers tussen. Zeg het maar..."

Talenten

Koopman, die tevens betrokken is bij de plaatselijke atletiekclub MPM, hoopt dat er de komende jaren wat regionale talenten doorbreken: "Die zorgen ongetwijfeld voor wat extra publiek bij wedstrijden als deze."

240628 NK Atletiek Maud de Jong FRANKLIN
Lees ook
Gemeente heeft de ambitie om NK elke twee jaar naar Hengelo te halen: 'Lobby werpt eindelijk z'n vruchten af'

Hij doelt op iemand als Ruby Jansen. De 16-jarige Hengelose is een groot talent op de 200 meter en het verspringen. Op dat laatste onderdeel werd ze 7e en op de 200 meter liep ze de finale tegen wereldtoppers als Femke Bol, Lieke Klaver en Tasa Jiya. Dat ze alleen al die finale haalde is knap in de wetenschap dat haar tegenstanders vrijwel allemaal de twintig al gepasseerd zijn en aan EK's en WK's hebben meegedaan.

Een of twee wereldrecords?

Op het NK werd in elk geval één wereldrecord gebroken, weet Koopman. Dat kwam op naam van Fleur Jong uit Purmerend. De paralympisch atlete liep op de 100 meter (in de klasse met twee prothesen) een tijd van 12,35 en lijkt daarmee klaar voor een topprestatie op de Paralympische Spelen vanaf 28 augustus in Parijs. Mogelijk is er nog een wereldrecord gevestigd door paralympisch atlete Marlène van Gansewinkel op de 100 meter (in de klasse met één prothese), maar dat record is nog 'onder voorbehoud van ratificatie', omdat elders op de wereld iemand zeer onlangs ook een toptijd gelopen zou hebben.

Vrijwilligers genoeg

Waar het Koopman een dikke week vóór het NK nog niet was gelukt genoeg vrijwilligers te vinden - hij had er zo'n 300 nodig - bleek hij er uiteindelijk toch voldoende te hebben. En voor het volgende Hengelose NK in 2026 zal het evenmin een probleem worden om mensen te vinden, weet hij nu al: "Dit NK heeft heel veel enthousiasme bij de vrijwilligers losgemaakt. Een voorbeeld: iemand die voor één ochtend stond ingeroosterd, vroeg mij of ze niet ook die middag mocht werken. Omdat het zo gezellig was. Gaaf, toch?"

Datum

En voor de volgende editie krijgt Koopman de handen nu ook al op elkaar: "Vrijwilligers die hoorden dat we het NK van 2026 ook in Hengelo gaan organiseren, vroegen mij al om de datum en of ik hun naam al mocht noteren."

FBK Games

Zelf is Koopman komende zondag bij de FBK Games alweer in touw: "Ik mag de atleten omroepen, zodat ze op tijd vanuit de call room op de baan staan. Dan heb ik rechtstreeks contact met de sporters. Daar kijk ik nu al naar uit."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.