Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse vinding zorgt voor minder geurtjes en ongedierte rond gft-container

240702 Greenclip Twente Milieu
De conclusies zijn helder: de GreenClip zorgt voor minder stank en ongedierte rond de groene afvalbak.
Beeld: Twente Milieu

Na één jaar testen onder 5.000 Tukkers weet Twente Milieu het zeker: de GreenClip werkt. De vinding van Lars Groters en Johan Mekenkamp uit Goor zorgt ervoor dat de overlast van geur en ongedierte afneemt bij het scheiden van gft-afval met de groene gft-container.

Een jaar geleden introduceerden Lars en Johan samen met Twente Milieu hun vinding. 5.000 Twentenaren kregen de mogelijkheid de GreenClip te testen. Inmiddels is de test afgerond en zijn de onderzoeksresultaten binnen. De conclusies zijn helder: de GreenClip zorgt voor minder stank en ongedierte rond de groene afvalbak.

Volop voordelen

De GreenClip is een kleine groene clip, gemaakt van kunststof, die je aan de gft-container vastmaakt. De clip voorkomt broei en condensvorming in de container. En dat zorgt weer voor minder stank en minder kans op maden. Ook zorgt de luchtcirculatie voor minder gewicht en volume van het groente-, fruit- en tuinafval en hierdoor wordt in de winter bevriezing tegengegaan.

“In de zomer zorgde de groene bak elke keer voor frustratie door de komst van maden en een onaangename geur”

De GreenClip is ontstaan vanuit een eigen frustratie, vertelde Lars Groters vorig jaar bij de presentatie: “Thuis willen we graag ons afval goed scheiden, maar in de zomer zorgde de groene bak elke keer voor frustratie door de komst van maden en een onaangename geur. Ik had daarom, net als veel mensen, een stokje tussen de deksel en de bak gestoken. Maar dat stokje viel elke keer of kinderen haalden het weg. Ik dacht ‘dit moet anders’ en toen zijn Johan, die bij een kunststoffenfabrikant in Holten werkt, en ik gaan nadenken, tekenen en testen."

Greenclip Twente Milieu Twente Milieu
Lees ook
Een stinkende groenbak: deze Twentse uitvinding moet daar een einde aan maken

Dat resulteerde in een 3D-geprint prototype, waarmee het duo bij Twente Milieu aanklopte om het in de markt te gaan zetten. "Die waren meteen enthousiast en zo is de bal gaan rollen.”

icon_main_info_white_glyph

Positieve reacties

Een jaar later durft Twente Milieu te stellen dat de GreenClip een positief effect heeft en een positieve bijdrage levert aan het scheiden van gft-afval door inwoners. De helft van de gebruikers raadt de GreenClip aan, na deze een zomer en een winter gebruikt te hebben. Bijna 20% twijfelt nog. Uiteindelijk zegt 70% van de gebruikers dat de GreenClip 'redelijk tot uitstekend' bijdraagt aan een schone en frisse groene bak.

De testers hadden nog wel een goede tip voor de bedenkers en Twente Milieu: de groene kleur is te weinig opvallend en kan zo zoekraken of in de container terechtkomen, zonder dat de gebruiker het doorheeft. Een ander kleurtje moet dat verhelpen.

Lars en Johan spreken van een geslaagde introductie en gebruiken de feedback voor de doorontwikkeling van de GreenClip, die over enige tijd in de winkel moet liggen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.