Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vergunning voor azc in Enschede, maar nog geen oplossing voor bewoners noodopvang

20231031 Parkweg Kooy fabriek azc asielzoekerscentrum Enschede Wilco Louwes
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Drie weken voor de oorspronkelijk geplande openingsdatum kan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers eindelijk beginnen met de bouw van het azc aan de Parkweg in Enschede. De gemeente Enschede heeft de omgevingsvergunning voor de bouw afgelopen vrijdag verleend. Het zal naar verwachting nog tot medio november duren voordat de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. De noodopvang op het vliegveld moet eind juli wel dicht.

De bouw van het asielzoekerscentrum op het voormalige terrein van de Kooy-fabriek wordt geteisterd door tegenslag. Vooraf was al bekend dat de grond flink vervuild is met olie en asbest. Als saneringsmaatregel is gekozen voor het ophogen van de grond, maar omdat het terrein niet overal even hoog is en de vervuiling niet gelijkmatig is verdeeld is dat een hele uitdaging.

Beschadigd beton

Om te weten of de draagkracht van de grond groot genoeg is voor de woonunits, moesten er bovendien extra onderzoeken worden uitgevoerd. Daarvoor zijn gebouwen op het terrein ontmanteld. Bij de ontmanteling werd meer asbest aangetroffen dan verwacht. En bij de renovatie van het hoofdgebouw is ook nog eens gebleken het beton van de draagmuren is beschadigd. "Dat is uiteraard vervelend en dat moet worden hersteld, maar het zal niet leiden tot extra vertraging", aldus een woordvoerder van het COA.

Noodopvang gaat dicht

Naar verluidt wordt er tijdens de bouwvakantie doorgewerkt aan het installeren van de woonunits. Daar gaat het meeste tijd in zitten. Als alles meezit (er is nog bezwaar mogelijk tegen de vergunning) gaat het azc in november open. Ondertussen beginnen de beoogde bewoners van het azc aan de Parkweg aan hun laatste weken in de noodopvang op de voormalige Vliegbasis Twenthe.

20230721 Hangar 18 Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie VTE noodopvang Enschede
Lees ook
Enschede werkt definitief niet mee aan verlenging asielopvang op vliegbasis: wat doen COA en Rijk?

De gemeente Enschede wil de vergunning voor de tijdelijke opvang niet verlengen. Het ligt niet meer in de lijn van de verwachting dat het COA een juridische procedure begint om dat aan te vechten. Hangar 18 is vanaf 24 juli dus leeg, maar waar de huidige bewoners van de noodopvang naartoe gaan is nog niet bekend. Het COA laat weten druk te zijn met een oplossing. Daarom is het ook niet te zeggen of de huidige bewoners van de noodopvang over enkele maanden wel terugkeren in het permanente azc aan de Parkweg.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.