Verkeer
Stuur appje
Zoek

In zeven maanden tijd zijn duizend Hengelose woningen voorzien van gratis tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen

Pim Vochteloo en FIX Brigade 1 TWENTE
Fixer Teun (links) vervangt een oude douchekop voor een waterbesparend exemplaar in het huis van Betsie Hilbrink. Rechts Pim Vochteloo van Energie van Hengelo.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

In zeven maanden tijd heeft de Hengelose FIX-brigade duizend woningen voorzien van eenvoudige energiebesparende maatregelen. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen. De aanvragers hoeven hier niks voor te betalen; de gemeente Hengelo neemt alle kosten op zich. Er is nog geld tot eind 2025, maar Pim Vochteloo van Energie van Hengelo hoopt dat er ook daarna verder 'gefixt' kan worden.

Vorig jaar is becijferd dat Hengelo zo'n 5.000 woningen telt, waarbij met eenvoudige maatregelen de energierekening fors omlaag kan. Daarvan kunnen er na zeven maanden 1.000 worden weggestreept en blijven er nog 4.000 over. Vochteloo: "In het tempo waarin we nu werken (25 tot 30 woningen per week, red.), zouden we eind volgend jaar 3.000 woningen energiezuiniger hebben gemaakt. Maar daarmee zijn we er dus nog niet."

20230713 start fixbrigade hengelo 2
Lees ook
FIXbrigade maakt nu ook Hengelose woningen een stukje energiezuiniger

Dertien klussers telt de FIX-brigade van Energie van Hengelo. De 'handige harry's' (m/v) gaan in groepjes per bakfiets langs bij mensen die een aanvraag hebben gedaan. Vochteloo: "De meestvoorkomende werkzaamheden zijn het aanbrengen van tochtstrips, van radiatorfolie en van raamfolie (daarmee beplakt laat enkel glas 30% minder warmte door, red.) en het vervangen van gloeilampen voor led-lampen. Dit kost de aanvragers niks, maar ze kunnen ons wel steunen met een gift naar draagkracht."

“Je merkt dat mensen met een koopwoning eerder geneigd zijn iets aan hun huis te doen.”

Zeventig procent van de aanvragers heeft een huurwoning, dertig procent is huiseigenaar. Vochteloo: "Je merkt dat mensen met een koopwoning eerder geneigd zijn iets aan hun huis te doen. Wij zijn vooral interessant voor huurders, maar dat wil niet zeggen dat huiseigenaren geen beroep op ons kunnen doen."

icon_main_info_white_glyph

Betaalbaar en groen

Energie van Hengelo heeft als missie dat iedereen kan beschikken over betaalbare energie. De coöperatie wil inwoners helpen met gratis energieadvies én gratis energiebesparende maatregelen. Daarnaast wil Energie van Hengelo samen met de Hengeloërs groene energie opwekken en de winst weer investeren in de stad.

Energie van Hengelo, dat kantoor houdt aan het Stationsplein 69, zou nog zo'n 4.000 woningen kunnen voorzien van eenvoudige energiebesparende maatregelen, maar dan moeten die huurders en huiseigenaren zich wel melden, zegt Vochteloo: "We moeten het vooral hebben van mond-tot-mond reclame. Mensen die op verjaardagen vertellen dat hun energierekening is gedaald dankzij de inspanningen van de FIX-brigade."

Geld

Energie van Hengelo heeft vorig jaar juni 2,5 ton subsidie gekregen om verder te kunnen professionaliseren. Voor de FIX-brigade kwam eerder al 462.000 euro beschikbaar voor de periode tot eind april van dit jaar. Onlangs stelde de gemeente nog eens 1,2 miljoen beschikbaar tot eind 2025. En ook daarna verwacht Vochteloo dat de FIX-brigades nog niet klaar zijn in Hengelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.