Verkeer
Stuur appje
Zoek

Feestvreugde en toeterende oren in Enschede na winst van Oranje én Turkije: 'Zaterdag wordt het hoe dan ook feest'

Het kan niet op voor voetbalfans in Enschede. Deze dinsdagavond winnen zowel het Nederlands als het Turks voetbalelftal in de achtste finale van het Europees Kampioenschap. En dat betekent tweemaal feestvierende menigtes op de Enschedese straten en rotondes. De Turkse fans maken het deze avond het bontst: tot na middernacht komen er duizenden feestvierders naar de parkeerplaats van de bekende fastfoodrestaurants op Het Spaansland.

Op de parkeerplaats van KFC en McDonald's komen na elf uur de eerste Turkse Enschedeërs bij elkaar. Turkije heeft even daarvoor met 2-1 van Oostenrijk gewonnen op het EK voetbal en dat is traditiegetrouw reden voor een feestje. Niet veel later is het een komen en gaan van toeterende auto's.

Twee feesten achter elkaar

Trommels, vuurwerk en heel veel dansende en zingende mensen: rond middernacht is de gekte op Het Spaansland compleet. Enschedeër Bayram (46) is één van de feestvierders. Hij zwaait met een Turkse vlag vanuit het dakraam van een auto. "Vanavond hebben we twee feesten achter elkaar. Eerst met Nederland en nu met Turkije", vertelt hij.

Lees verder onder de afbeelding.


20240702 Turken in Enschede vieren feest
Als het aan Bayram ligt, wordt er zaterdag hoe dan ook een feestje gevierd in Enschede
Beeld: 1Twente / Niels Veurink

Feestvieren in XXL-formaat

Vergeleken met de vreugde na de winst van Turkije, was het Oranjefeest nog mild. Eerder op de avond won het Nederlands elftal met 3-0 van Roemenië en ook toen gingen er toeterende voetbalfans de straat op. Rondom de rotonde bij winkelcentrum Het Stroink aan de Knalhutteweg was het een drukte van belang.

Lees verder onder de afbeelding.


20240703 Turks voetbalfeest in Enschede Nergiz staat rechts
Volgens Nergiz (rechts) is feestvieren voor Turkse fans altijd 'XXL'
Beeld: 1Twente/Niels Veurink

Maar bij Het Spaansland valt het in het niet. "Een kippenvelmoment", zegt Nergiz (36), die zich ook in het feestgedruis heeft gemengd. "Wij zijn alleen maar XXL gewend", verklaart ze de massale vreugde-uitbarsting. "En hierna wordt het allemaal maar meer. Nog meer Turken en nog meer vreugde."

'Zaterdag? Allemaal toeteren!'

En dat belooft nog wat voor aankomende zaterdag. Dan staan Nederland en Turkije namelijk om 21.00 uur tegenover elkaar in de kwartfinale. Of dat een probleem is? "Natuurlijk niet", zegt Bayram. Hoewel een voorkeur voor Turkije, zijn beide voetbalelftallen hem lief. "Het wordt hoe dan ook feest. Ik heb wel medelijden met mijn buren, want die kunnen alleen feestvieren als Nederland wint."

Lees verder onder de afbeelding.


20240703 Turks voetbalfeest in Enschede Joes
Oranjefan Joes (met vlag) kwam met zijn vrienden voor een late night snack naar Het Spaansland
Beeld: 1Twente/Niels Veurink

Ook Naim (46), die er lustig op los trommelt, ziet de onderlinge confrontatie als iets positiefs. "Wij zijn ook Nederlanders. Wie er ook wint, we gaan feesten. Allemaal toeteren!"

Tussen alle Turkse feestvierders staan ook een paar oranje uitgedoste fans. Joes (21) kwam met zijn vrienden voor een 'late night snack' naar Het Spaansland en trof er een rode mensenmenigte aan. "Toen dacht ik: mooi feestje." Ook wat Joes betreft wordt het zaterdag hoe dan ook feest. "In principe maakt het me niet uit, maar natuurlijk hoop ik wel dat Nederland wint."

Eerder op de avond vierden de Oranjefans als feest bij de rotonde in Stroinkslanden. Video: News United/Dennis Bakker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.