Verkeer
Stuur appje
Zoek

Concept Almelo Beach lang houdbaar: ‘Als je maar blijft vernieuwen kun je heel lang doorgaan’

Beach Almelo 1
Beeld: Björn van den Elst

Van één naar drie beachcourts in de binnenstad, met een watersportprogramma van Team.NL Sportexperience en weer meer deelname van recreatieve teams; als het aan de organisatie ligt is de rek er nog lang niet uit na de zesde editie van het beachvolleybal tijdens Zomers Almelo.

De laatste zandkorrels worden na het weekeinde opgeveegd. Het zijn de resten van 24 vrachtwagens beachzand op drie verschillende plekken in de stad. Sander ten Tusscher van Sportbedrijf Almelo spreekt van een supergeslaagd weekend, maar hij is er ook de man naar om tegelijkertijd de vooruitgang in het vizier te houden.

Publiek bij elkaar houden

De verhuizing van het derde veld van het Sportpark net buiten de stad naar de Javatoren was er een om nog eens goed te bekijken. Dat veld lag wat uit de gooi ten opzichte van de velden op de Koornmarkt en het hoofdcourt op de Markt.

”Je wilt het graag compact houden om het publiek zoveel mogelijk bij elkaar te houden. Het is alleen moeilijk om al die velden op drie locaties in het centrum bij elkaar te houden omdat we aan officiële afmetingen van de velden zijn gebonden.”

Terugkerend sportevenement

De samenwerking Tussen het Sportbedrijf, Almelo Events en SportWorks maakt veel mogelijk volgens Ten Tusscher. Ook de lijnen met welzijnsorganisatie Avedan zijn kort. ”Zes jaar geleden hebben we als Sportbedrijf ingezet op een groot en terugkerend sportevenement voor Almelo. Het beachvolleybal was sterk in opkomst en mede door de band die onze stad met de volleybalsport heeft, is er toen voor gekozen om de Eredivisie Beach tour naar Almelo te halen en daar omheen een breedtesportprogramma voor alle Almeloërs van alle leeftijden.”

SportWorks, dat de Eredivisie Beach in opdracht van volleybalbond runt, gaat in principe voor drie jaar met een nieuwe organisatie in zee aan om evenementen een kans te geven. "De samenwerking telt inmiddels zes edities. Dat zegt wel iets.”

“Eredivisie toernooi was als koningsnummer weer krachtige aanjager voor breedtesport dit weekend in de stad”

Naast de eredivisietour kreeg Almelo Beach door het project Sportexperience van Team.nl de keuze uit een sport aangeboden voor een zogeheten Experiencedag. Almelo koos voor – hoe kan het ook bijna anders – een watersport-experience. ”Inderdaad een bewuste keuze”, geeft Ten Tusscher aan.

”Die keuze sluit aan op de activiteiten van havenfestival van Almelo Events dat een mooi feest van Zomers Almelo heeft gemaakt. Het eredivisietoernooi bleek als koningsnummer van Beach Almelo wederom een krachtige aanjager voor de breedtesport dit weekend in de stad. Daarmee was het doel voor ons als Sportbedrijf bereikt. We zijn er immers voor alle Almeloërs.”

Watersport tijdens Zomers Almelo
Watersporten tijdens Almelo Beach met Team.nl SportExperience
Beeld: Björn van den Elst

Naamsverandering Havenfestival

De term Havenfestival is door Almelo Events overigens veranderd in Zomers Almelo. De lokale evenementenorganisator is zich gaan richten op sporten in en op het water, legt voorzitter Martin Kroeskop uit. ”De naam Havenfestival dekte de lading niet meer. Er is inmiddels veel meer te doen dan een programma rond schepen op het water in de Almelose binnenstad. De belangstelling daarvoor is duidelijk teruggelopen.”

Beachcourts naar binnensteden

De vernieuwing heeft zich afgelopen weekend bewezen met een grote publieke belangstelling op veel verschillende plekken in de stad. De toekomst moet leren wat de houdbaarheidsdatum van Almelo Beach als specifiek sportonderdeel zal zijn. Volgens Sander ten Tusscher is die er niet. ”Als je maar blijft vernieuwen. We zitten in een Olympisch jaar met een afvaardiging bij de mannen en vrouwen in het Olympisch beachtoernooi. Dat geeft de beachsport weer een boost.”

En het EK-beach wordt in augustus in Nederland gehouden met Apeldoorn, Arnhem en Den Haag als speelsteden. Ten Tusscher: "De stranden van Scheveningen en Zandvoort hebben plaatsgemaakt voor beachcourts in binnensteden, zoals we dat ook in Almelo kennen. Als je blijft vernieuwen rond zo’n eredivisie toptoernooi en inspeelt op de wensen van het publiek dan kent zo’n evenement geen houdbaarheidsdatum. Hier kunnen we nog jaren mee door.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.