Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Strenge maatregelen tegen vogelgriep in grensgebied Bad Bentheim

Kaart vogelgriep bad bentheim 2
Beeld: Rijkoverheid

In Bad Bentheim, net over de grens, is vogelgriep van het serotype H7 vastgesteld op een legbedrijf. Dit type is sinds 2003 niet zo dicht bij Nederland aangetroffen. Als reactie heeft het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) een beperkingszone ingesteld rond de gemeente Losser, omdat het Duitse beperkingsgebied deels in Nederland valt.

Duitsland voert een traceringsonderzoek uit naar de besmetting. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit screent twee bedrijven binnen de Nederlandse 3 km zone. Om verdere verspreiding te voorkomen, geldt een vervoersverbod binnen een straal van 10 kilometer rond het besmette gebied. Dit betreft zes pluimveebedrijven.

Binnen deze zone is het vervoer van pluimvee, broed- en consumptie-eieren, vogelmest, en gebruikt strooisel verboden. Ook andere dieren en dierlijke producten van bedrijven met vogels mogen niet worden verplaatst.

Deze maatregelen zijn cruciaal om de verspreiding van de vogelgriep naar andere delen van het land te voorkomen. De exacte locatie van de beperkingszones kan bekeken worden op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Deze ontwikkelingen worden nauwlettend in de gaten gehouden en verdere maatregelen zullen indien nodig worden getroffen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.