Het geluk kan niet op bij Stichting Theaterproducties Twente. De kleine organisatie, opgericht met het doel om echte Twentse streekverhalen op het toneel te brengen, kan de komende jaren rekenen op een forse bijdrage uit het Fonds voor Podiumkunsten. Dat is een belangrijk cultuurfonds dat slechts eens per vier jaar geld verdeelt om theatergezelschappen te ondersteunen. Dat betekent dat Twentse theaterproducties zoals Het Verzet Kraakt ook voor de komende jaren zijn verzekerd.
"Dit is een erkenning voor tien jaar goed werk", zegt Gerard Cornelisse, artistiek aanjager van de Twentse theaterproducties. In het verleden zijn er al grote succes geboekt met de musicals Het Verzet Kraakt (over de oorlogstijd in Twente) en Stork! (over de gelijknamige Hengelose machinefabriek). "Dat is altijd met ad hoc subsidieaanvragen gegaan. Nu krijgen we meerdere jaren een structureel bedrag. Dat is natuurlijk heel mooi", zegt Cornelisse.
De komende vier jaar krijgt Stichting Theaterproducties Twente een bedrag van 845.000 euro per jaar uitgekeerd vanuit het Fonds voor Podiumkunsten. Daar kunnen mooie dingen mee gedaan worden, belooft aanjager Cornelisse. De theatervoorstelling De Bende van Losser, die in september in openluchttheater Brilmansdennen wordt gespeeld, is daar een eerste voorbeeld van.
De bijdrage uit het Fonds voor Podiumkunsten is extra bijzonder, omdat het fonds dit jaar 127 instellingen subsidieert, terwijl dat er in de vorige periode nog 149 waren. Het fonds is overvraagd: er is veel minder geld dan het bedrag van de aanvragen bij elkaar opgeteld. Veel aanvragers zijn dus teleurgesteld en tientallen raken zelfs hun subsidie kwijt. Stichting Theaterproducties Twente is één van de 53 nieuwkomers.
Op de website worden onder meer over Van Heek & De Tukkers (reizende voorstellingen langs Enschedese wijken), Jatti (over de moord op Jatti Wensing in het Hengelose jongerencentrum Fashion), Polderjongens van Almelo (over de aanleg van het Twentekanaal) en Varkenskoppen in Dolphia (over de protesten rond het beoogde azc Eschmarkerveld) in het vooruitzicht gesteld.
Het koor Consensus Vocalis, dat onder meer samenwerkt met de Nederlandse Reisopera, zag een subsidieaanvraag afgewezen worden. "Een domper", zegt het koor in een persverklaring. "De commissie is van mening dat Consensus Vocalis blijk geeft van een gedegen vakmanschap en een heldere samenklank, maar constateert voor nu een gebrek aan samenhangende artistieke visie en een beperkte publieksfunctie in de toekomstige projecten." De hoop is nu onder meer gevestigd op een meerjarige bijdrage van de gemeente Enschede.
Het Nederlands-Duits theatergezelschap King's Men kreeg wel een positief advies voor een subsidie van 160.000 euro per jaar. Maar omdat het geld al is vergeven, krijgt het gezelschap voorlopig niets. De kans dat de Tweede Kamer geld gaat vrijmaken voor deze en andere aanvragers die ondanks een positief advies een bijdrage mislopen, wordt zeer klein geacht. King's Men, met in de gelederen onder andere Laurens ten Den, speelt meertalige voorstellingen in de tuinen van Kloster Bentlage in Rheine.
De Raad voor Cultuur heeft woensdagmiddag ook advies gegeven over subsidies voor instellingen in andere sectoren. van de zogeheten BIS. Dat is de 'basisinfrastructuur'. Het is een advies, omdat het kabinet deze nog wel moet overnemen en de Tweede Kamer akkoord moet gaan met die keuze.
- Symfonieorkest Phion krijgt 9.459.300 euro, dat was ook aangevraagd.
- De Nederlandse Reisopera krijgt de aangevraagde 5.658.300 euro.
- Theater Sonnevanck zal 1.225.937 euro krijgen, iets minder dan de 1.350.000 euro die was aangevraagd.
- PlanetArt, de organisatie achter Gogbot, krijgt ruim 419.000 euro. De aanvraag was 650.000 euro.
- Tetem Kunstruimte vroeg 625.000 euro aan, maar krijgt ruim 387.000 euro uitgekeerd.
Daarnaast kunnen er maximaal twaalf regionale musea een extra subsidie van 298.000 euro krijgen vanuit de BIS-gelden. In Overijssel was er een gezamenlijk aanvraag van de Museumfabriek (Enschede) en Oyfo (Hengelo). De aanvraag is echter afgewezen.