Er is vanaf 2025 minder ruimte voor de Lambertuskermis in het centrum van Hengelo. Met een binnenstad die volop in ontwikkeling is en waar de komende jaren veel bouwprojecten op de planning staan, wordt de ruimte steeds schaarser. Zo is er door de herinrichting van het marktplein al minder ruimte voor attracties en ook levert het Burgemeester Jansenplein ruimte in door de komst van de nieuwe horecawand. De kans bestaat dat de Lambertuskermis in de toekomst daardoor mogelijk kleiner wordt, dus minder attracties.
Hoewel de editie van 2024 van de Lambertuskermis nog moet plaatsvinden, heeft de gemeente Hengelo voor 2025 al onderzocht of er straks nog wel voldoende ruimte is om een kermis te organiseren die aan alle eisen voldoet. Zo moet de kermis groot genoeg blijven om succesvol te zijn. Het evenement moet een publiekstrekker blijven en dus tienduizenden mensen naar de stad trekken. Dat kan met een grote kermis en spectactulaire vermaakzaken, die trekken veel jongeren aan, maar die attracties nemen daarentegen vaak ook veel ruimte in beslag.
Voor de organisatie wordt het dus nog meer puzzelen met de beschikbare ruimte binnen de centrumring. "Er is inderdaad minder ruimte beschikbaar voor 2025", zegt een woordvoerder van de gemeente Hengelo. "Exacte vierkante meters is lastig te zeggen. In 2024 gebruiken we het stationsplein. Ondanks dat we het stationsplein erbij hebben is er met de nieuwe indeling van de markt en de beperkte ruimte op het Burgemeester Jansenplein minder ruimte."
Lees verder onder de afbeelding.
Door de herinrichting van de binnenstad, waaronder het marktplein en verschillende straten, was het voor de organisatie van de kermis de afgelopen jaren al passen en meten met het aantal beschikbare vierkante meters. Twee jaar geleden werd daarvoor als noodgreep een deel van de Deldenerstraat gebruikt, daar waren onder meer de hulpdiensten niet blij mee, bleek uit de evaluatie. Of dit voor de toekomst een optie is? "Nee, dit was echt een uitzondering", aldus de gemeente.
Het ontstaan van minder fysieke ruimte door herontwikkeling van de binnenstad, is overigens niet iets dat specifiek speelt in Hengelo, in meer binnensteden is dat het geval. "We zoeken altijd naar nieuwe ruimtes en ik moet zeggen dat het altijd goed uitpakt. Als je kijkt naar het marktplein, dan is daar best nog veel ruimte voor de attracties", zei organisator Auke Doornbosch van de gemeente Hengelo vorig jaar nog.
Hoe de toekomst van de Lambertuskermis eruit ziet in een krappere binnenstad, hangt af van het gemeentelijk beleid voor de komende jaren. Er wordt op dit momenteel hard gewerkt aan een plan van aanpak voor een nieuw evenementenbeleid. Daarin wordt gekeken hoe evenementen, waaronder ook de kermis, kan bijdragen aan de toekomstplannen en de koers die de gemeente voor ogen heeft in 2040.
Het verder innoveren van de kermis tot een breder event voor meerdere doelgroepen kan een idee zijn, door bijvoorbeeld Hart van Zuid te betrekken, maar daarover wordt op dit moment nog niet nagedacht. "Alles hangt af van de beschikbare ruimte voor de attracties." Als innoveren wel een keuze zou zijn, dan is de gemeente wel bereid om daarin te investeren. "Als dat vanuit de gemeente zou komen dan dragen we de lasten voor nieuwe dingen en hopen we dat het door de exploitanten wordt overgenomen en het rendabel blijkt."
De Lambertuskermis is nog altijd één van de grootste evenementen van de stad met jaarlijks zo'n 150.000 bezoekers. Het grootste deel van deze bezoekers, ongeveer zeventig procent, komt uit Hengelo en omgeving. Gemiddeld heeft de kermis tegenwoordig zo'n veertig attracties. Het ene jaar zijn het er wat meer, het andere jaar wat minder.
In 2024 is de Lambertuskermis van 18 tot en met 22 september weer geheel binnen de centrumring te vinden. De attracties staan dit jaar op het Burgemeester Jansenplein, Brinkstraat, Enschedesestraat, Marktplein, Molenstraat, Nieuwstraat en Stationsplein.
Binnenstadskermissen zijn nog steeds populair. Als er gekeken wordt naar het aantal kermissen in Nederland die meer dan 5000 bezoekers trekken dan waren dat er vorig jaar 247. Het totaal aantal bezoekers vertoont landelijk wel een dalende trend van respectievelijk 9,8 miljoen in 2019 naar 8,5 miljoen in 2022 en 8,3 miljoen in 2023, blijkt uit cijfers van Respons, onderzoeksbureau op het gebied van evenementen, toerisme en citymarketing. Als er wordt gekeken naar het totaal aantal kermissen in Nederland, ongeacht de grootte of aantal bezoekers, dan zijn dat zo'n 1400 kermissen per jaar. In de kermisbranche waren in 2023 zo'n 900 bedrijven actief.