Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese gemeenteraad wil unaniem oplossingen in de zaak Ardesch: ‘Ik had dit niet verwacht’

De zaak Ardesch houdt de gemoederen in de Enschedese politiek al jaren bezig. Begin deze maand begonnen de panelen te verschuiven, maandag nam de gemeenteraad unaniem een motie aan die een einde aan deze slepende kwestie moet maken. Ondernemer-klokkenluider Gertjan Ardesch, D66-raadslid Gertjan Tillema en journalist Ernst Bergboer blikken terug en vooruit.

D66’er Gertjan Tillema nam het initiatief voor de motie, die maandagavond door de voltallige Enschedese raad werd gedragen. Ook de verantwoordelijk wethouder, VVD’er Jeroen Diepemaat, verzette zich niet. Dat gebeurt niet vaak in kwesties die zo lang slepen en zo gevoelig liggen. Daar komt bij dat de tekst van die raadsopdracht er niet om liegt.

Raad en wethouder gaan mee

In met name die raadsopdracht konden wethouder en raad zich vinden. Kanttekeningen waren er wel bij een aantal constateringen en overwegingen die ertoe leidden, maar die zaten een akkoord op de motie niet in de weg. Het komt er op neer dat het college, in samenwerking met de raad, de gemeentelijke archivering op orde moet brengen, dat Ardesch gecompenseerd moet worden en dat er antwoord moet komen op de vraag waarom deze zaak niet al veel eerder is opgelost.

“Je raakt alles kwijt, maar de overheid realiseert zich dat niet”

Dat de motie in deze zaak unaniem werd aangenomen, heeft zowel Tillema als Ardesch verrast. “Ik had dit niet verwacht”, stellen beide. Ardesch niet omdat hij in de zeven jaren dat de kwestie speelt keer op keer hoop op een oplossing in rook zag opgaan. Tillema niet omdat een aantal partijen in de gemeenteraad moeite had met onderdelen uit de motie.

Niet over alles eensgezindheid

Die moeite zit ‘m in constateringen dat de gemeente in deze kwestie op fout op fout heeft gestapeld en de gemeenteraad bij herhaling op meerdere punten onjuist heeft geïnformeerd. Maar ook de opdracht om tot een financiële oplossing met Ardesch te komen. Daar wordt dan wel een expert van buiten bij betrokken.

Uitgangspunt bij het vaststellen van die schadeloosstelling is, zo stelt de motie, dat de gemeente ten onrechte juridische procedures tegen Ardesch heeft gevoerd. Dat was een van de punten die wat wethouder Diepemaat betreft te ver ging. Maar het maakt voor het vaststellen van wat redelijk is in zo’n financiële schikking uit of zo’n rechtsgang terecht of onterecht was.

Lees verder onder de afbeelding.


Gertjan Ardesch
Oud-ondernemer Gertjan Ardesch raakte in conflict met de gemeente Enschede nadat hij klokkenluider werd in een foute vastgoedtransactie
Beeld: 1Twente | Ernst Bergboer

Er zijn bij de uitvoering van deze motie nog wel wat hobbels te nemen, dus. “Het gas kan er nog niet af”, zegt Tillema, “maar ik ben positief gestemd.” Ardesch is vooral moe. “Ik heb zeven jaar spanning met me meegedragen. Maandag was een ontlading en dat komt er nu uit.” Die zeven jaren zijn mager geweest. “De meeste mensen haken na twee jaar af. Je verliest de hoop en geeft het op.” Hij deed dat niet, maar betaalde een hoge prijs. “Je raakt alles kwijt. Maar de overheid realiseert zich dat niet.”

Diepemaat wilde niet dwarsliggen om de onderdelen in de motie die hij anders ziet. “Daar komen we niet verder mee”, zei hij maandagavond. Ook hij wil een oplossing en ‘leren van deze case’. Daarbij: hij kon zich wel vinden in de drie opdrachten aan het college in de slotparagraaf van de motie.

Zelfreflectie en een milde politieke reactie

Het is daarom dat de politieke reactie op de kwestie mild is. Ondanks de fikse constateringen en overwegingen in de motie: er is ten onrechte een rechtszaak gevoerd, de gemeenteraad heeft op te veel vragen onjuiste antwoorden gekregen, het is onacceptabel is dat het jaren moet duren voordat het college inziet dat de raad verkeerd is geïnformeerd en de Nationale ombudsman is op het verkeerde been gezet (en dat is een ‘zware misstap’).

Jeroen Diepemaat raadszaal
Lees ook
Unaniem aangenomen motie: het dossier over de zaak Ardesch kan bijna dicht, maar er zijn nog drie stappen te zetten

“Maar deze wethouder heeft zich kwetsbaar opgesteld en zelfreflectie getoond”, zegt Tillema. “Dat is nou juist wat je wilt van een bestuurder.” En dan moet je niet gaan zwaaien met moties van afkeuring of wantrouwen, vindt de D66’er. Daarbij sloot ook PVV-voorman Hidde Heutink zich maandagavond aan, een van de gemeenteraadsleden de motie mede indiende en doorgaans allesbehalve terughoudend is als het om kritiek op het stadsbestuur gaat.

En als het om verdere uitvoering van de motie gaat: de eerste stap is inmiddels gezet. Wethouder Diepemaat heeft Ardesch uitgenodigd voor een eerste gesprek om een streep onder het verleden te kunnen gaan zetten.

icon_main_info_white_glyph

Dossier Ardesch

Meer weten? Kijk dan eens in het dossier op de website van 1Twente. Daar vind je onder meer twee documentaires over de zaak Ardesch.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.