Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad Hengelo unaniem voor huisvesting ontheemden aan Hazenweg, maar omwonenden hekelen besluitvorming

230518 opvang oekrainers hazenweg
De gemeente Hengelo wil het pand aan de Hazenweg 121 kopen en daar alle Hengelose ontheemden huisvesten. De raad is akkoord, maar niet alle omwonenden staan te juichen.
Beeld: 1Twente

De Hengelose raad zei woensdagavond unaniem 'ja' gezegd tegen de aankoop en verbouwing van het pand aan de Hazenweg 121 door de gemeente Hengelo. Totale kosten: 10,55 miljoen euro. Daar waar nu nog een kleine 450 Oekraïners en asielzoekers worden gehuisvest, kan straks de volledige populatie aan Hengelose ontheemden worden ondergebracht; zo'n 825 mensen. Op de publieke tribune klonk verontwaardiging over de besluitvorming: "Dit is nou een typisch voorbeeld van achterkamertjespolitiek."

Bewoners van het wijkje Medaillon, dat aan de overkant van de Europalaan is gelegen, waren verrast dat het op de raadsagenda stond, zonder dat zij inspraakmogelijkheden hadden gehad. Casper de Jong is een van de drie bewoners die daarom woensdag naar het stadhuis togen: "Het is toch normaal dat je over zo'n belangrijk onderwerp een politieke markt houdt of op z'n minst een voorlichtingsbijeenkomst? Nu bleef het bij een vage bekendmaking in het Hengelo's Weekblad."

“Het lijkt of iedereen heeft zitten slapen.”

De Jong zegt allerminst bezwaar te hebben tegen de komst van meer asielzoekers naar de Hazenweg, wel hekelt hij de politieke besluitvorming: "Als het gaat om de aanleg van zonnevelden langs de snelweg (de raad sprak woensdag ook over de zogeheten 'Duurzaamheidsroute A35', red.) wordt alles uit de kast gehaald om inwoners te informeren en naar hun mening te vragen, maar waarom doe je dat niet bij de huisvesting van asielzoekers?"

240125 oekraineopvang hazenweg kamer FRANKLIN VELDHUIS
Lees ook
Hengelo koopt pand Hazenweg; gemeente wil vanaf 2025 alle asielzoekers en Oekraïners in oud stadskantoor huisvesten

Ook de houding van de gemeenteraad valt hem tegen: "Mijn buurmannen en ik hebben in de wandelgangen met raadsleden van D66, Lokaal Hengelo, BurgerBelangen en CDA gepraat." Alleen Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo stelde vervolgens nog wat vragen aan het college over de gang van zaken. Hij vond dat het proces niet de schoonheidsprijs verdiende en gaf aan dat een politieke markt op z'n plaats was geweest.

'Humaan, gastvrij en leefbaar'

Volgens portefeuillehouder Sander Schelberg is er 'nauw contact geweest met de buurt', maar daarvan heeft De Jong niks gemerkt. Schelberg tegen de raad: "De opvang van ontheemden in Hengelo moet aan drie randvoorwaarden voldoen. Hij moet humaan, gastvrij en leefbaar zijn. Die voorwaarden gelden voor zowel deze mensen als voor de omwonenden van de locatie."

icon_main_info_white_glyph

10,55 miljoen euro

Voor het pand, dat een oppervlakte heeft van 16.000 vierkante meter, betaalt Hengelo 5,45 miljoen euro. Tel daarbij op de kosten voor de grond van 2,6 miljoen euro en die voor de verbouwing van 2,5 miljoen euro, dan kom je uit 10,55 miljoen euro in totaal. Hiertegen heeft de gemeenteraad woensdagavond 'ja' gezegd.

Bij het aanhoren van die woorden schudt De Jong, die de vergadering vanaf de publieke tribune volgt, het hoofd. Dat zelfs partijen als PVV en FvD vóór stemden verbaast hem: "Het lijkt of iedereen heeft zitten slapen." Brian Geertshuis van FvD wilde nog wel de toezegging van de burgemeester dat de opvang de komende jaren beperkt blijft tot dit pand. Schelberg antwoordt hem: "Bij de huidige vraag moet dat gaan lukken, maar als de toestroom toeneemt, ontstaat er weer een nieuwe situatie." Daar moest Geertshuis het mee doen.

“Ik verwacht niet dat het veel zal uithalen, maar als we het niet doen, mogen we straks sowieso niet meer klagen.”

Volgens De Jong, die zelf vier jaar in de raad zat namens Pro Hengelo, is het idee achter deze huisvesting van alle Oekraïners en asielzoekers op één plek helemaal niet verkeerd en vanuit financieel en logistiek oogpunt begrijpelijk, maar hij vindt het onverteerbaar dat het besluit er nu via 'achterkamertjespolitiek' wordt doorgedrukt.

icon_main_info_white_glyph

Gemeente: 'Er verandert niets aan de situatie'

Op de vraag aan de gemeente Hengelo waarom de omwonenden niet op de hoogte zijn gesteld van de aankoop, laat een gemeentewoordvoerder weten: "We moesten als gemeente snel handelen, toen bekend werd dat het pand te koop kwam. We zagen het namelijk als een mooie kans om als eigenaar van het pand meer regie te krijgen op het opvangen van nieuwkomers." Volgens de woordvoerder verandert er voor de bewoners van Medaillon 'niets aan de situatie in de omgeving van hun woonwijk': "Daarom is er besloten om geen informatiebijeenkomst te organiseren. De burgemeester wil een klankbordgroep in de buurt starten om vanuit de gemeente mee in gesprek te gaan. Tot nu toe is het contact met de buurt goed." Op de vraag waarom er geen politieke markt georganiseerd is, antwoordt de woordvoerder: "De raad heeft zelf de mogelijkheid om politieke markten te organiseren. Er is besloten om dit niet te doen. Wel is er een zogeheten 'technisch beraad' geweest over de aankoop, waar raadsleden vragen konden stellen aan betrokken ambtenaren."

De omwonenden hebben nog één instrument om aankoop en de daaropvolgende uitbreiding tegen te gaan: in bezwaar gaan tegen de omgevingsvergunning. De Jong en z'n buren zeggen dat ongetwijfeld te gaan doen: "Ik verwacht niet dat het veel zal uithalen, maar als we het niet doen, mogen we straks sowieso niet meer klagen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.