Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose Ruby Jansen (16) sprint onbevangen tussen wereldtoppers als Femke Bol en Lieke Klaver

Ruby Jansen stond afgelopen weekend tijdens de NK Atletiek in de finale van de 200 meter tussen grote namen als Femke Bol en Lieke Klaver en zondag mag ze meedoen aan het voorprogramma van de FBK Games. Allemaal in haar woonplaats Hengelo. Het 16-jarige toptalent vindt het prachtig: "Lieke en Femke zijn wereldtoppers, maar ze zijn ook superaardig."

Ruby Jansen deed op het NK zowel mee aan de 200 meter als aan het verspringen, terwijl die onderdelen heel dicht op elkaar zaten. Ze lacht: "Femke Bol verklaarde me zelfs voor gek dat ik nog had gesprongen zo kort voor die 200 meter-finale, maar ik vind het gewoon allemaal leuk om te doen."

Sterk bezette 200 meter

Als de jonge Hengelose een paar jaar ouder is en verder in haar carrière zal ze ongetwijfeld verstandiger keuzes maken, maar nu mag ze alles en moet ze nog niks. Die onbevangenheid bracht haar vorig weekend naar de finale op de sterk bezette 200 meter in Hengelo.

“Ik vind het gewoon mooi om te knallen. Tegen wie ik ook loop.”

Daarin kon ze zich niet mengen in de strijd om de medailles, maar ze was allang blij met deze kans: "Ik vind het gewoon mooi om te knallen. Tegen wie ik ook loop. Enige minpuntje was misschien dat ik geen persoonlijk record liep, maar dat was wel te verklaren: ik had net daarvoor nog ver gesprongen en ik liep de finale in de lastige baan 1."

Johan Cruyff College

Woensdag behaalde Ruby haar diploma van het C.T. Stork College en na de vakantie gaat ze Sport & Business studeren aan het Johan Cruyff College in Enschede: "Ik heb nog geen idee wat ik daar straks precies mee wil, maar die school houdt heel erg rekening met de sportieve ambities van leerlingen. En ik moet natuurlijk iets achter de hand hebben, als het met de atletiek niet wat wordt."

240628 NK Atletiek Maud de Jong FRANKLIN
Lees ook
Gemeente heeft de ambitie om NK elke twee jaar naar Hengelo te halen: 'Lobby werpt eindelijk z'n vruchten af'

Voorlopig hoeft ze daar niet over in te zitten. Onder toeziend oog van haar trainers Marcel Dost en Rik Hardon traint ze bij RTC Atletiek Oost, waarbij RTC staat voor 'regionaal talentcentrum'. Dat doet ze op verschillende locaties in Twente, onder meer bij AC Tion in Enschede.

'Niemand springt zover'

Marcel Dost zag Ruby's talent al toen ze net was begonnen: "Bij een verspringwedstrijd kregen haar leeftijdsgenootjes de handen al op elkaar bij 3 meter en vervolgens sprong Ruby gewoon even een meter verder. De afgelopen dertig jaar hebben we niemand op die leeftijd zo ver zien springen. Dan hoop je natuurlijk dat ze blijven sporten en dat deed ze. Inmiddels springt ze over de 6 meter."

“Als ze nog wat meer werkt aan haar zwakkere nummers kan ze zich straks op de zevenkamp meten met de wereldtop”

Dost ziet haar nog altijd groeien: "Ik ben een trainer die altijd 1 à 2 jaar vooruit kijkt. Waar kan iemand dan staan? Wil hij of zij nog een stap hoger? Ik denk dat Ruby het kan. Dus nu al af en toe meedoen aan een seniorenwedstrijd, zoals afgelopen weekend bij de NK. En dan toewerken naar Europees niveau."

Slowakije

Behalve sprinten en verspringen is Ruby Jansen van meer markten thuis. Zo doet ze eind deze maand mee aan de EK Zevenkamp voor junioren in Slowakije. Ze kijkt er naar uit: "Daar mik ik op een top 5-notering. Mijn ouders komen me aanmoedigen. Daarna blijven we in de omgeving om vakantie te vieren."

Droom

Haar ouders hebben tickets voor dat EK, maar nog niet voor de Olympische Spelen over vier jaar in Los Angeles, lacht ze: "Het is mijn droom om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen, maar eerst maar eens stapje voor stapje beter worden."

icon_main_info_white_glyph

FBK Games

Komende zondag mag ze weer een stapje zetten tijdens het voorprogramma van de FBK Games. Dan staat er weer een 200 meter op het programma, waarop ze zich kan meten met verschillende toploopsters, waaronder Tasa Jiya, die vorig jaar nationaal kampioene werd op de 200 meter bij de senioren en ook al meedeed aan het onlangs in Rome gehouden EK.

Volgens Dost zijn de Spelen absoluut niet ondenkbaar: "Je zou haar over 8 jaar zomaar terug kunnen zien op dat podium, maar het is helemaal aan Ruby hoe ze dat gaat invullen. Heeft ze zelf de passie en het doorzettingsvermogen om die 8 jaar vol te maken? Als ze dat in haar hoofd krijgt, dan moet het kunnen. Ook omdat ze vrijwel nooit geblesseerd is."

Zevenkamp

Op welk onderdeel dat dan zal zijn, ligt nog helemaal open. De 200 meter is haar favoriete onderdeel, maar ook op de zevenkamp liggen kansen, weet trainer Dost: "De 100 meter horden, de 800 meter en uiteraard de 200 meter en het verspringen liggen haar goed. Als ze nog wat meer werkt aan haar zwakkere nummers hoogspringen, kogelstoten en in mindere mate het speerwerpen kan ze zich meten met de wereldtop."

240629 Ruby Jansen NK Atletiek Hengelo Foto Rob Pauel Orange Pictures
Ruby Jansen tijdens de halve finale van de NK Atletiek afgelopen weekend in Hengelo
Beeld: Rob Pauel / Orange Pictures
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.