Verkeer
Stuur appje
Zoek

InspiratieHoeve in Boekelo stopt ermee: 'We waren echt een familie'

Inspiratiehoeve stopt er mee Renate Haarman
Initiatiefnemers Renate Haarman en Mirthe Koetse stoppen ermee
Beeld: 1Twente/Kaya Minnegal

De InspiratieHoeve is niet meer. Na twaalf jaar stopt de creatieve workshopboerderij met alle activiteiten. Daarmee komt er een einde aan het ‘verborgen pareltje’ in Boekelo. Zaterdag 6 juli (10.00 uur tot 16.00 uur) gaat de boel, waaronder overgebleven workshopmateriaal, in de verkoop voor publiek.

Het begon klein, met één workshopruimte. Al snel groeide de InspiratieHoeve uit haar jasje. Meerdere ruimtes werden betrokken, om grotere groepen te kunnen ontvangen. Gasten hadden de keuze uit ruim twintig workshops, van mozaïeken tot vogelhuisjes pimpen. De boerderij diende ook als locatie voor vrijgezellenfeesten, teambuildingactiviteiten en vergaderingen.

Eerste workshop

Renate Haarman, eigenaresse van de InspiratieHoeve, kocht het erf zo’n veertien jaar geleden. Destijds was ze nog werkzaam als docent SPH (maatschappelijk werk) op het Saxion. Hoewel ze dat met plezier deed, begon toch het ondernemerschap te kriebelen. In de boerderijschuur op het erf begon Renate met haar eerste workshop: sieraden maken.

Lees verder onder de afbeelding.


Inspiratie Hoeve 01
Beeld: 1Twente/Kaya Minnegal

In ruim twaalf jaar tijd is de InspiratieHoeve uitgegroeid tot een begrip, zeker in Boekelo. Renate: “Wat ik het mooiste vind is dat we echt zijn gaan bloeien. Dat we van niets naar iets zijn gegaan. We hebben altijd met 100 procent passie gewerkt en dat konden mensen voelen. We waren echt een familie.”

En toen was het ineens voorbij

Het was niet de bedoeling om de handdoek in de ring te gooien, vertelt Renate. “In het najaar deden we nog volop inkoop en hadden we plannen voor uitbreiding.” Parkeerproblemen gooiden roet in het eten. Steeds meer mensen, ook grote groepen, wisten de oude boerderij te vinden, maar een goede parkeermogelijkheid is niet te realiseren op of rondom het erf. Het is niet het enige wat de organisatie heeft doen besluiten te stoppen. “De inkoop van producten wordt steeds duurder, maar ook het onderhoud en de kosten van het pand lopen op.”

Lees verder onder de afbeelding.


Inspiratie Hoeve 03
Eerste verkoopmiddag van (workshop)materialen
Beeld: 1Twente/Kaya Minnegal

Renate ging ik gesprek met mede-initiatiefnemer Mirthe over haar onderbuikgevoel. “We maakten een mindmap. Daaruit bleek al snel dat de lijst met redenen om te stoppen langer was dan de lijst om door te gaan. We vroegen ons af of doorgaan verstandig was, gezien de toenemende uitdagingen. De energie was er nog, maar wat als dat ook begon af te brokkelen? En dus besloten we om te stoppen op ons hoogtepunt.”

20230925 Pluktuin Boekelo plukken Still 1 Twente
Lees ook
Pluktuin in Boekelo sluit voor publiek, maar blijft wel bestaan

In oktober 2023 sloot de InspiratieHoeve al de deuren van de Pluktuin, die werd gerealiseerd op een ‘leegstaand’ stuk weiland bij de boerderij. Vrijwilligers die in een re-integratietraject zitten onderhielden de tuin. “De pluktuin was een hoogtepunt voor ons. Het was echt mooi om de vrijwilligers te helpen, om hen perspectief te bieden. En persoonlijk was het een goede combinatie van het creatieve met mijn roots in het sociaal werk.”

En nu?

Een nieuw plan voor het erf heeft Renate nog niet. “Eerst maar eens even het hoofd leeg maken. Ik wil het allemaal nog open houden. Een eerste prioriteit voor nu is de verkoop van ons materiaal.” Zaterdag tussen 10.00 en 16.00 uur kun je nog terecht bij het erf de Belderhoeksweg om workshopmateriaal in te slaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.