In wielerdorp Enters is zaterdag 6 juli met de Ronde van Twente alles wielrennen wat de klok slaat. Vanaf het middaguur tot ’s avonds na tienen starten en finishen renners, mannen en vrouwen, in diverse categorieën. Tussendoor komen handbikers aan de start en wordt ook een Dikke Bandenrace gehouden, vertelt René Lammertink, secretaris van de Ronde van Twente, in de ochtendshow Twente wordt Wakker.
Voor het eerst met één stichting als organisator, de dit jaar opgerichte Stichting Ronde van Twente. Twee wielerevenementen zijn daarmee samengevoegd tot één groot wielerfeest.
Decennialang werd in Enter de Ronde van Enter verreden met het rondje om de kerk, het criterium voor de Nieuwelingen en de Dikke Bandenrace, en sinds vorig jaar ook de strijd voor handbikers.
Zo’n 12, 13 jaar geleden ontstonden daarnaast elders in Twente plannen om een wielerevenement te organiseren: de Ronde van Twente. “We hadden geen klassieker voor Nieuwelingen en Junioren in Twente. Die probeerden we met een aantal mensen uit de Twentse wielerwereld te realiseren, maar het lukte niet om de organisatie van de grond te krijgen”, vertelt Herman Snoeijink. “Er bleven maar een paar organisatoren over en we hadden geen budget.”
Het groepje kwam in contact met René Lammertink en Herman Pluimers, bestuursleden van de Ronde van Enter en toen was de zaak zo beklonken. Lammertink: “In Enter hadden we een organisatie, een parcours, een jurywagen, vrijwilligers.” De Ronde van Twente werd als het ware geadopteerd door de Ronde van Enter. In 2014 werd de Ronde van Twente, met de klassiekers voor Vrouwen, de Junioren en de Viro Cup voor Amateurs, voor het eerst verreden op dezelfde dag als de Ronde van Enter.
De samenwerking bleek succesvol. De twee besturen vonden elkaar in de loop der jaren steeds vaker. In januari van dit jaar kwam er één stichtingsbestuur van de Ronde van Twente; de stichting Ronde van Enter werd opgeheven. “We hebben gekozen voor de naam Ronde van Twente. Eén bestuur, één stichting, alles is één ronde geworden”, benadrukt Lammertink.
Zaterdag 6 juli gaat het gebeuren. Om 12.00 uur klinkt het eerste startschot. “Clubploegen uit Nederland en België rijden hier in het kader van de Women Cycling Series. De dames rijden 105 kilometer, twee grote rondes”, aldus Lammertink.
Hier doen 24 teams aan mee, elk met 6 teamleden. De Women Cycling Series is een klassement over een reeks Nederlandse en Belgische wielerklassiekers. In 2024 strijden de vrouwen in een reeks van zes wedstrijden voor de dag- en eindwinst. De Ronde van Twente is de vierde ronde in de serie. Aan de start om 12.00 uur staat ook het Löwik Cycling Team. De finish wordt verwacht rond 14.30 uur.
Om 14.45 starten de Nieuwelingen, jongens van 15 en 16 jaar, voor hun rondjes van 1200 meter om de kerk, in totaal 50 kilometer.
De Junioren, weer een klassieker, starten om 16.15 uur. De 144 kilometer door Twente wordt afgelegd door jongens van 17 en 18 jaar. “Ze draaien drie grote rondes van 38 kilometer door de omgeving van Markelo en Goor, en drie kleinere rondjes richting Bornerbroek en Wierden.” Onder andere het opleidingsteam van AWV De Zwaluwen/OWC Oldenzaal doet hieraan mee.
Op het programma ontbreekt uiteraard de Dikke Bandenrace/Loopfietsjes race niet. De deelnemers starten om 16.30 uur. Lammertink: “Altijd een heel spektakel met rondjes rond het Dorpsplein. De deelnemertjes op loopfietsjes leggen 100 meter af. Hartstikke leuk.”
De handbikers gaan om 17.30 uur van start voor hun wedstrijd door het dorp. “Hieraan doen 15 deelnemers mee. Ze starten tegelijk, wel in verschillende klassen, afhankelijk van hun beperking.”
De amateurs starten om 20.00 uur voor de zesde wedstrijd van de VIRO Cup. De VIRO Criterium Cup Twente is een criteriumreeks van acht wedstrijden. De Cup is een overkoepelend klassement over de Twentse wielerrondes van Hengelo, Almelo, Wierden, Markelo, Oldenzaal, Enter, Nijverdal en Borne.
Op één punt in Enter ontmoeten deelnemers aan de criteriums en deelnemers aan de klassiekers elkaar. Maar: ze rijden elkaar niet in de wielen. “Op de kruising Bornerbroeksestraat met de Reggestraat lopen de parcoursen schuin door het midden. Binnendoor rijden de renners voor de lokale rondes, buitenom de renners die meedoen aan de klassiekers. Het publiek kan op dit punt dus beide evenementen bekijken.” De laatste ronden van de klassiekers worden ook verreden in de straten van Enter. Start en finish is aan de Bornerbroeksestraat.
Het parcours voor het criterium in het dorp zelf is helemaal afgezet, vertelt Lammertink. De grote ronde door een deel van Twente en het kleine rondje Wierden/Bornerbroek is niet afgesloten voor het verkeer. “Dat gaat net als in de Tour de France. Politiemotoren voorop die wegen afzetten. Er zijn ronde 15 politiemotoren bij betrokken. De politie wordt ondersteund door zo’n 50 verkeersregelaars die wegen en kruispunten afzetten als de karavaan in aantocht is. De karavaan voorop en dan komen de wielrenners.”
Meer over de Ronde van Twente is te zien op www.rondevantwente.nl