Verkeer
Stuur appje
Zoek

Grootste huisartsenpraktijk van Enschede blijft dicht: landelijke keten Co-Med is failliet

Comed Wilco
Co-Med was gevestigd in het Gezondheidshoes aan de J.J. van Deinselaan.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Niet dat er aanwijzingen waren dat de huisartsenpraktijk van Co-Med in het Gezondheidshoes in Enschede nog open zou gaan. Want op 21 juni werd bezoekers met A4'tjes op de deur te kennen gegeven dat de praktijk niet meer bestaat. Maar nu is het ook officieel: de rechtbank in Maastricht heeft vrijdag Co-Med Zorg B.V. failliet verklaard. De landelijke keten vroeg het faillissement eerder deze week zelf aan, omdat zorgverzekeraars de geldkraan hebben dichtgedraaid.

Het besluit van zorgverzekeraars om het contract met Co-Med op te schorten - en later officieel te ontbinden - kwam twee weken geleden. Dat is genomen na een opeenvolging van gebeurtenissen, waaronder een tik op de vingers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanwege een slechte bereikbaarheid van de praktijken binnen de keten. Nadat Co-Med op verzoek de bezettingen en roosters voor de komende periode aanleverde, barstte de bom bij zorgverzekeraars.

Geen geldstromen meer

Met het ontbinden van een contract, maken zorgverzekeraars geen geld meer over aan een huisartsenpraktijk. En verzekeraars zijn juist de belangrijkste inkomstenbron van huisartsen. Een faillissement van Co-Med was dus min of meer onafwendbaar. Volgens een advocaat van de keten is Co-Med 'naar de afgrond geduwd'. Werknemers hebben zich na het besluit van de zorgverzekeraars op grote schaal ziekgemeld, laat hij in diverse media weten.

Doctor huisarts Pixabay
Lees ook
Contract met Co-Med opgeschort, zorgverzekeraar verwijst 8800 Enschedese patiënten bij spoed naar noodpraktijk

In juni is het faillissement van de huisartsenpraktijk, die tien vestigingen in het land had, al op het laatste moment afgewend. Ter zitting betaalde Co-Med toen openstaande rekeningen aan een zorgdetacheerder. Hoewel de keten duidelijk moeite leek te hebben met de cashflow of het snel voorhanden hebben van geld, zag de financiële huishouding er op papier niet slecht uit. De praktijk maakte vorig jaar nog 1,9 miljoen euro winst en zou aan de langlopende verplichtingen kunnen voldoen.

Noodpraktijk geopend

In Enschede waren bijna negenduizend inwoners aangesloten bij de praktijk van Co-Med in het Gezondheidshoes. Sinds zorgverzekeraars het contract met de keten opschortten, kunnen zij voor spoedzorg terecht bij de gloednieuwe praktijk THOEN. Deze is speciaal bedoeld voor Enschedeërs die geen vaste huisarts hebben. Voor de reguliere huisartsenzorg (dus niet spoedzorg) van de patiënten wordt nog een oplossing gezocht door de verzekeraars.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.