Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan houdt de Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal (SAVO) zondag 7 juli een open dag. Van een echte feeststemming zal echter geen sprake zijn omdat de jaarlijkse subsidie van de gemeente dreigt te worden geschrapt. Voor Engin Demir aanleiding om eerder deze week tijdens het Politiek Forum de noodklok te luiden.
Met een grote afvaardiging van de achterban op de publieke tribune hield Demir een gloedvol betoog om de raadsfracties, die hierover komende maandag een besluit moeten nemen, op andere gedachten te brengen. Volgens Demir staat het bedrag dat bezuinigd wordt, door de ‘minimale’ subsidie (nog geen 25.000 euro per jaar) te schrappen, in schril contrast met alles wat de inzet van de SAVO oplevert. “Een bezuiniging zal niet alleen een negatieve impact hebben op de leden van onze gemeenschap, maar ook op de sociale cohesie en het culturele leven in onze stad als geheel.”
De Suryoye gemeenschap in Oldenzaal telt zo’n 600 mensen, waarvan er (in gezinsverband) rond de 120 lid zijn van de SAVO. De leden van de gemeenschap die als vluchteling naar Nederland kwamen, zijn afkomstig uit Mesopotamië, het gebied tussen de Eufraat en de Tigris. Dit betekent dat de gemeenschap bestaat uit verschillende doelgroepen, omdat ze afkomstig zijn uit landen als Turkije, Syrië, Irak en Libanon. In de ochtendshow van Twente FM zei Engin Demir deze week dat het Aramees de identiteit van de gemeenschap bepaalt. “Onze taal, het Aramees, wordt nog steeds gesproken. Het Aramees is ook de lithurgische taal, de taal die in de kerk wordt gesproken. Wij zijn ook Syrisch Orthodox, dat zijn twee verschillende dingen: geloof en cultuur.”
Als inspreker somde Demir een groot aantal activiteiten op van de vereniging waarmee niet alleen de sociale verbondenheid van de leden onderling, maar ook met de Oldenzaalse samenleving als geheel worden versterkt. Het verenigingsgebouw aan de Thijlaan is volgens Demir zeven dagen in de week geopend, waar dagelijks zo’n 50 ouderen en twee keer per week zo’n 150 jongeren en 50 vrouwen bij elkaar komen voor allerlei activiteiten. Verder worden er wekelijks taal- en koorlessen gegeven aan zo’n 100 leden.
Maar, vanuit de vereniging wordt ook deelgenomen aan activiteiten en evenementen in de stad, zoals het Kleurrijk Diner en het korenfestival. Volgens Demir fungeert de SAVO in de relatie met de gemeente als een spin in het web. “Een stopzetting van subsidie betekent het loslaten van deze gemeenschap die zich voor alle inwoners inzet.”
Het 40-jarig bestaan van Suryoye Aramese Vereniging Oldenzaal (SAVO) wordt zondagmiddag ‘gevierd’ met een open dag van 13.00 tot 16.00 u. in en rond het verenigingsgebouw en de naastgelegen syrisch-orthodoxe kerk aan de Thijlaan. Vanaf 13.00 u. zijn er veel activiteiten voor kinderen. Om 16.00 u. is er een korte kerkdienst, waarna de open dag wordt afgesloten met een gezamenlijke barbecue. De open dag gaat van start met het hijsen van de Syrisch-Orthodoxe, Aramese en Nederlandse vlag. Engin Demir:” Omdat wij als politieke vluchteling in Nederland een veilig huis hebben gekregen.” Hij benadrukt dat iedereen welkom is op de open dag. Tijdens het Politiek Forum riep Demir de raadsleden ook expliciet op om langs te komen om ‘te ontmoeten en te verbinden.’