Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oranje tegen Turkije; voor Almeloos raadslid wordt het sowieso feest: ‘Ben van allebei’

Ugur Cete met buurmeisje voorop in feestvreugde
Raadslid Uğur Çete na de zege van Turkije op Oostenrijk met buurmeisje
Beeld: Björn van den Elst

En dat zegt Uğur Çete niet omdat hij een grote Turkse gemeenschap in Almelo vertegenwoordigt en daardoor in een spagaat kan raken als raadslid. ”Ga weg man. Ben geboren en getogen in Almelo. Met Turkse roots. Weet nu al dat ik ga feesten. Wie er ook wint.”

Het is de eerste keer dat Nederland en Turkije elkaar op een eindtoernooi treffen. In aanloop naar de kraker van zaterdag is er in Almelo een bijzondere dynamiek ontstaan. De wedstrijd leeft hier meer dan waar ook in Nederland. Volgens Uğur Çete is dat niet zo vreemd.

”Almelo heeft de grootste Turkse gemeenschap van Nederland. Tien procent van de Almeloërs is van Turkse komaf. Dat zijn zevenduizend plaatsgenoten. Met zoveel mensen is het vanzelfsprekend groot feest als Turkije van Oostenrijk wint, zoals afgelopen dinsdag. En daarmee de kwartfinales haalt op het EK.”

Feest Turkije op het plein
Almelose fans van Turks eltal gaan los
Beeld: Björn van den Elst

Hij klinkt nog schor van zingen en schreeuwen na die gedenkwaardige wedstrijd tegen de Oostenrijkers. De spanning droop er vanaf met de 2-1 voorsprong van Turkije op een ploeg die fel op jacht was naar de gelijkmaker. Maar de Turken sleurden de zege letterlijk met bloed, zweet en tranen over de streep.

”Wat een feest”, blikt Çete terug. ”Turks succes op een groot toernooi is lang geleden. We gingen met honderden de straat op om het te vieren. Met Turkse én Oranje vlaggen. Dat was de sfeer. Onze buren deden net zo hard mee met al die feestende Turkse fans. Ik hoop dat we na de wedstrijd van morgen weer op deze wijze met elkaar kunnen feesten. Wie er ook wint.”

“Het laatste uur van de raad heb ik gespijbeld, had het niet meer en ben naar café België gelopen”

Uğur Çete zal niet snel verzaken als raadslid van de eenmansfractie ‘Lijst Çete’, maar dinsdag stelde hij toch prioriteiten. ”Het laatste uur van de raad heb ik gespijbeld”, biecht hij op. ”Ik volgde de wedstrijd zijdelings tijdens de raad. Op een gegeven moment hield ik het niet meer en ben naar Café België gelopen om daar de tweede helft te kijken.”

Ugur cete
Çete op een leeg plein als de menigte naar huis is
Beeld: Björn van den Elst

Niet veel later ging hij voorop in de feestvreugde. Als soort van pater famillias van de uitzinnige menigte Turkse voetbalfans waakte Uğur Çete over de orde. De lokale politicus kent een grote achterban binnen de Turkse gemeenschap en er wordt naar hem geluisterd. ”Er is lekker veel lawaai gemaakt. Dat kunnen Turken als geen ander na zo’n wedstrijd. Maar rond twaalf uur hebben we iedereen naar huis gestuurd. Mensen moesten de volgende dag ook weer naar hun werk.”

Ugur Cete voorop in feestvreugde
Raadslid Çete voorop in de feestvreugde: 'Wapperde ook Nederlandse vlaggen'
Beeld: Björn van den Elst

Voor Çete is het geen onderwerp wie zaterdag met de overwinning aan de haal gaat. En dat meent hij ook echt. Het is heel simpel: Als Nederland wint wordt het feest en als Turkije wint vieren we ook feest. Dat geldt natuurlijk niet voor iedere Almelose fan van het Turks elftal en dat hoeft ook niet. Ik hoop dat wie er zaterdag ook wint, we dat net als dinsdag, zoveel mogelijk samen vieren.”

Voorspelling

Aan een voorspelling waagt hij zich niet. ”Zinloos”, stelt Çete. ”Want je laat je favoriet altijd winnen. En die heb ik niet.” Waar hij de wedstrijd gaat kijken, weet hij ook nog niet. Çete gaat eerst op z’n scooter door Almelo rijden. ”Om er zeker van te zijn dat er niet toch ergens dingen gebeuren die je niet wilt. Zodra m’n gevoel goed is, zal ik wel ergens voor een televisie belanden. Dat kan thuis zijn, maar ook ergens anders.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.